Zadnji komentari

Trump uvjerljivi pobjednik republikanskih izbora u Iowi: DeSantis i Haley ne odustaju od utrke

Pin It

Trump 2.0: It will be all about Trump | The Hill

Donald Trump uvjerljivi je pobjednik izbora u Iowi na kojima su republikanski birači odlučivali o tome kojeg stranačkog kandidata žele u utrci za Bijelu kuću 2024. Guverner Floride Ron DeSantis završio je na drugom mjestu, istisnuvši bivšu veleposlanicu UN-a Nikki Haley na treće.

Usprkos ekstremnoj hladnoći, glasači u Iowi u velikom su se broju okupili na stranačkim sastancima, tzv. caucusima i glasovali. Donald Trump osvojio je prvu pobjedu u utrci za stranačku predsjedničku nominaciju. I to pobjedu kakvu je priželjkivao jer ga je podržalo više od 50 posto birača u Iowi. To je povijesno velik postotak za republikanske caucuse u toj saveznoj državi.

Od 95 % zbrojenih glasova, Trump je imao 51 %, dok je DeSantis bio na 21 %, a Haley 19 %, prema Edison Researchu. Najveća razlika u pobjedi republikanskog kluba u Iowi bila je 12,8 postotnih bodova za Boba Dolea 1988., piše Reuters.

Poduzetnik Vivek Ramaswamy završio je svoju dugotrajnu predsjedničku kandidaturu nakon što je u ponedjeljak osvojio nešto manje od 8 % glasova i podržao Trumpa u govoru pristašama.

Imigracija i ekonomija najvažnije teme

Donald Trump želi da stranka, republikanci u Kongresu, ali i njegovi suparnici u utrci za republikansku predsjedničku nominaciju, čvrsto stanu uz njega. Jasno je to nakon njegova pobjedničkog govora održanog u glavnom gradu Iowe Des Moinesu nakon izbora. Neuobičajeno za Trumpa, bivši je predsjednik odao priznanje suparnicima DeSantisu i Haley, te pozvao na jedinstvo.

Ankete su pokazale da su imigracija i ekonomija teme koje najviše zabrinjavaju republikanske birače u Iowi, a Trumpa vide kao političara koji se najbolje nosi s tim izazovima. Unatoč Trumpovoj uvjerljivoj pobjedi, DeSantis i Haley ne odustaju od utrke.

U Iowi živi manje od jedan posto Amerikanaca, no unutarstranački izbori u toj državi važni su simbolično jer nagovješćuju u kojem će smjeru predsjednički izbori ići. Ta je država važna kao prvi službeni pokazatelj koliko neki kandidat ima izgleda na nacionalnoj pozornici.

Utrka republikanaca nakon Iowe seli se od države do države dok se ne utvrdi kandidat koji će se na izborima u studenom vrlo vjerojatno suprotstaviti aktualnom demokratskom predsjedniku Bidenu. Sljedeći su na redu predizbori u New Hampshireu koji se održavaju 23. siječnja, piše HRT.

narod.hr