Zadnji komentari

Dobrović: Tomašević, u nedostatku pravog sadržaja, nudi privid odlučnosti i hrabrosti

Pin It

Slaven Dobrović izašao iz Mosta: 'Predsjednik i tajnik ne podnose kritičku  misao' - Večernji.hr

Otpad i njegovo zbrinjavanje i dalje je jedan od glavnih problema Grada Zagreba. U svom mandatu Tomislav Tomašević po tom pitanju nije napravio još ništa, iako je, kako se često kaže, „dobio izbore na smeću“.

No, kako vrijeme odmiče sve je uvjereniji u izgradnju Centra za gospodarenje otpadom (CGO) u Resniku, a prošlog tjedna najavio je mogući raskid koncesijskog ugovora za pročistač otpadnih voda Grada Zagreba. Što to zapravo znači i što Tomašević (ni)je napravio po pitanju otpada za Narod.hr komentirao je zastupnik Domovinskog pokreta u zagrebačkoj skupštini Slaven Dobrović.

Dobrović ističe da Tomašević Centar u Resniku najavljuje kao neko spasonosno rješenje za koje nitko do sada nije imao dovoljno odlučnosti i hrabrosti, osim sada njega. Kad ne bi bilo tužno i tragično, to je u svakom slučaju smiješno i začuđujuće, kaže.

„Prvo, za tako veliki i skupi centar u Resniku treba, ne pet koliko on tvrdi, nego barem deset ili više godina za realizaciju, a Zagreb je u poziciji da ga nepostojanje nužne infrastrukture iznimno puno košta. Nepostojanje sortirnice godišnje vrijedi barem 5 milijuna eura, jer se odvojeno prikupljena plastika plaća 232 eura po toni, a slično je i s izostankom kompostane jer se nedavno interventno ugovorilo preuzimanje odvojeno prikupljenog biootpada po cijeni od 373 eura po toni. To već govori da bi put razvoja gradskog sustava trebao biti sasvim nešto drugo, sortirnica i kompostana za čiju izgradnju treba do godine dana i što je najbolje, s neobično kratkim povratom investicije“, objašnjava Dobrović.

„Ili je riječ o neznanju ili o političkoj demagogiji“

Dodaje da je Domovinski pokret još u veljači i listopadu 2023. ova rješenja obradio i prezentirao u svojim točkama dnevnog reda Gradske skupštine.

„Drugi veliki problem je financiranje i visoka cijena. Sada najavljenih 140 milijuna eura moglo bi u konačnici biti daleko više, ali i taj iznos je nekoliko puta veći od novaca potrebnih za kompletiranje gradskog sustava potrebnim kapacitetom za sortiranje i kompostiranje što uopće ne mora biti na jednom mjestu, nego prilagođeno mjestu nastanka smanjujući potrebni transport za mnoge godine. Kao ‘borac’ za održivi razvoj gradonačelnik se na primjeru izgrađenih centara za gospodarenje otpadom Marišćina i Kaštijun mogao uvjeriti u promašenost takvih rješenja“, kaže Dobrović.

Ističe kako je dobro poznato da obrada smeća, „odnosno pomiješanih otpadnih ostataka ne postiže ništa vrijedno te da sustav treba graditi u smjeru kontinuiranog jačanja odvojenog prikupljanja na nužne segmente – biootpad, suhe reciklabilne tvari i problematični, odnosno opasni otpad kojeg odlažemo u reciklažnim dvorištima. To traži angažman i odgovornost na svim razinama, ali je rezultat daleko povoljniji u gospodarskom, financijskom, ekološkom te na koncu i socijalnom smislu“.

„Ne razumijem kako netko može trubiti o klimatskim promjenama, a na praktičnoj razini priprema otpad za spaljivanje. Ili je riječ o neshvaćanju i neznanju ili naprosto o političkoj demagogiji i zelenoj manipulaciji“, naglašava Dobrović.

Raskid ugovora: Trivijalna i moguće manipulativna interpretacija

Tomašević je prošlog tjedna najavio raskidanje ugovora za koncesiju za pročistač otpadnih voda koji vrijedi do 2028. No, što taj raskid zapravo znači Gradu i građanima?

„Raskidanje koncesijskog ugovora je preduvjet za preuzimanje nadležnosti nad korištenjem prostora i radove na lokaciji, kako za treći stupanj pročišćavanja otpadnih voda, tako i za spomenuti centar za gospodarenje otpadom. Nadogradnju pročistača na treći stupanj smo dužni napraviti sukladno EU direktivama, a sam centar definitivno nije u interesu Grada i građana nego je jedino u interesu pojedinih sudionika u samoj gradnji. Gradonačelnikova interpretacija kako će prijevremeni izlazak iz ugovora manje koštati nego ostanak u njemu se čini vrlo trivijalna i moguće manipulativna. Kao da neke važne stavke nedostaju, kao na primjer za Grad novonastali troškovi rada samog uređaja, ali i druge važne pojedinosti“, dodaje Dobrović.

Loše stanje se pogoršalo

Svi ovi potezi vezani za zbrinjavanje otpada su, kaže Dobrović, potezi iz očaja.

Dobrović tvrdi da je gradonačelnik Tomašević potpuno neuspješan u gospodarenju otpadom, bavi se samo zahvatima na kozmetičkoj razini.

„Zatekao je gradski sustav gospodarenja otpadom u vrlo slabom stanju i mogao je napraviti jako puno u ovom vremenu. Da je odmah izgradio jednu sortirnicu i jednu zatvorenu kompostanu za ne više od desetak milijuna eura uklonio bi akutnu gradsku krizu s biootpadom i plastikom, pokrenuo razvoj sustava u smjeru kružnog gospodarenja i pokazao svima da se u gospodarenju otpadom s manje može postići više. Umjesto tog smjera, i ono loše stanje u sustavu iz 2021. se pogoršalo, pa se sada pribjegava jakim odlukama uz strogo kontrolirane medijske i PR manevre. U nedostatku pravog sadržaja, nudi privid odlučnosti, hrabrosti i drugačije politike i tako misli politički poentirati. Koliko će u tome biti uspješan vidjet ćemo na izborima“, zaključio je.

narod.hr