Zadnji komentari

Rat u Ukrajini je postao rat dronova i Ukrajina ga sada gubi

Pin It

Ruski dronovi noću satima napadali ukrajinsku žitnu infrastrukturu u  blizini Dunava: Većina ih je srušena - Net.hr

Koliko su dronovi važni u suvremenom ratovanju, pokazao je rat u Ukrajini. Iako je ukrajinska vojska na početku rata pametnije koristila ovu tehnologiju, to se sada mijenja i itekako utječe na dinamiku cjelokupnog rata. O tome je pisao poznati autor i analitičar Eric Schmidt za američki časopis Foreign Affairs. Analizu prenosimo u cijelosti:

u Ukrajini je opet zima. Snijeg se gomila, temperatura pada, a dani su kratki. Tijekom dugih noći, gotovo dvije godine u ratu punog razmjera, nebo iznad cijele linije bojišnice od 900 kilometara ispunjeno je ukrajinskim i ruskim dronovima. U prošlim stoljećima, ratna mašinerija bi se zaustavila kada bi teški uvjeti gurnuli ljudsku izdržljivost do krajnjih granica.

Dvije najpoznatije vojne kampanje u ovom dijelu svijeta – Napoleonova invazija na Rusiju 1812. i Hitlerova 1941. – podlegle su razornim gubicima snažne zime. Danas se nesretno pješaštvo koje još uvijek puni rovove i uporišta diljem Ukrajine bori s istom nemilosrdnom zimom. No, bespilotne letjelice koje dominiraju ovim ratom ograničene su samo životom baterije – koje nešto malo manje traju zbog hladnoće – i dostupnošću kamera za noćno gledanje.

Važnost tehnologije

U prvim mjesecima rata, bojišnice su se brzo pomicale dok su ukrajinske snage odbijale rusku ofenzivu. Ukrajina je imala prednost u ratovanju bespilotnim letjelicama, prilagođavajući komercijalne tehnologije i uvodeći nova oružja kako bi zadržala ruske snage u začelju. Međutim, od listopada 2022. malo je teritorija promijenilo vlasnika.

Ukrajinska vojska postigla je neke nedavne uspjehe, uključujući precizne napade na rusku Crnomorsku flotu i na ciljeve duboko u ruskom teritoriju. ruska vojska je, prema nekim analizama, izgubila ekvivalent od gotovo 90 posto vojnika i opreme s kojom je započela rat. No, Rusija je također prilagodila svoju strategiju i sukob se sada odvija u njezinu korist.

Moskva je svoju obrambenu industriju prebacila na ratne temelje, a sadašnja vojna potrošnja je više nego dvostruko veća od prijeratne. Također je lansirala na tisuće bespilotnih letjelica – uključujući model Shahed koji je dizajnirao Iran i koji se sada sastavlja i u Iranu i u Rusiji – s novim mogućnostima za ciljanje i napadanje skupih obrambenih sustava Zapada u Ukrajini.

Kako bi potkopali rusku prednost u ovoj fazi rata, Ukrajina i njezini saveznici morat će, ne samo pojačati obrambenu proizvodnju, već i ulagati u razvoj i povećanje tehnologija koje se mogu suprotstaviti ruskim zastrašujućim novim dronovima.

Bitka na nebu

Prvi put sam posjetio Ukrajinu u rujnu 2022. na poziv foruma “Yalta European Strategy” sa sjedištem u Ukrajini. Svjedočeći iz prve ruke razornom rezultatu ruske invazije, bio sam oduševljen odlučnošću, otpornošću i snalažljivošću ukrajinskog naroda, kulture i tehnološke industrije. Putovanje me nadahnulo da posvetim vrijeme i resurse ukrajinskoj borbi za demokraciju, podupirući i humanitarne ciljeve i ukrajinski tehnološki ekosustav. Od tada sam se nekoliko puta vraćao u Ukrajinu kako bih učio od ukrajinskih partnera.

Razgovori tijekom mog posljednjeg posjeta, u prosincu 2023., naglasili su vrijednost koju je tehnologija donijela ukrajinskim ofenzivama i izazov koji predstavlja ruska nova taktika opreme i bespilotnih letjelica. Korištenje dronova poduprlo je mnoge nedavne ukrajinske uspjehe na bojnom polju. U svojoj kampanji u Crnom moru, ukrajinska vojska se uvelike oslanjala na bespilotne letjelice i tvrdi da je uništila 15 ruskih mornaričkih brodova i oštetila još 12 od početne invazije 2022. godine.

Napadi Ukrajine na ruske pomorske snage održali su pomorske puteve u regiji dovoljno slobodnima da se nastave isporuke žitarica, koje su vitalne za ukrajinsko gospodarstvo. Napadi bespilotnim letjelicama također su uskratili Rusiji mogućnost ispaljivanja projektila na ukrajinski teritorij s pučinskih brodova i oslabili su rusku obranu Krima i položaj u Crnom moru – što je simbolična, ekonomska i vojna pobjeda za Ukrajinu.

Napadi ukrajinskih bespilotnih letjelica također su proteklih mjeseci dospjeli sve dublje u Rusiju. Tijekom jednog tjedna u kolovozu, serija napada usmjerena je na šest ruskih regija i zapalila je vojni aerodrom. Ukrajina je dokazala da je voljna i sposobna proširiti domet svojih vojnih operacija, a ukrajinski dužnosnici upozorili su da će, ako se rat nastavi, sve više borbe prenijeti na ruski teritorij.

Za sada su bespilotne letjelice najjače koncentrirane duž bojišnica u istočnoj Ukrajini. Kada su upitani da identificiraju najbolje oružje za ubijanje tenkova u svojim arsenalima, ukrajinski zapovjednici svih rangova daju isti odgovor: dronovi s pogledom iz prvog lica (FPV dronovi), kojima piloti manevriraju na zemlji dok gledaju prijenos uživo s ugrađenom kamerom. Ovi dronovi učinili su borbu tenka protiv tenka stvar prošlosti.

Ukrajinski bojni zapovjednik također mi je rekao da su FPV dronovi svestraniji od topničke baražne vatre na početku napada. U tradicionalnom napadu, granatiranje mora prestati čim se prijateljske trupe približe liniji neprijateljskih rovova. Ali FPV dronovi su toliko precizni da ukrajinski piloti mogu nastaviti s napadima na ruske ciljeve sve dok njihovi suborci ne budu udaljeni samo nekoliko metara od neprijatelja.

Plima se okreće

Međutim, na broje druge načine, Kijev je izgubio svoju prednosti u ratu dronovima. Ruske snage kopirale su mnoge taktike koje je Ukrajina uvela tijekom ljeta, uključujući vođenje velikih koordiniranih napada koji koriste više vrsta dronova. Prvo, obavještajne, nadzorne i izviđačke bespilotne letjelice lebde visoko iznad zemlje kako bi nadgledale bojno polje i izdaleka identificirale ciljeve.

Zatim prenose neprijateljsku lokaciju pilotima koji upravljaju niskoletećim FPV bespilotnim letjelicama s visokom manevriranjem, koje mogu izvesti precizne napade na nepokretne i pokretne mete, sve sa sigurne udaljenosti od prve crte. Nakon što ovi dronovi eliminiraju početne mete, vojna vozila se bore kroz minska polja kako bi započeli kopneni napad.

Od kraja 2022. Rusija najviše koristi kombinaciju dviju bespilotnih letjelica domaće proizvodnje, Orlan-10 (dron za nadzor) i Lancet (dron za napad), za uništavanje svega, od topničkih sustava visoke vrijednosti do borbenih mlaznjaka i tenkova. Ukrajina je nadmašila Rusiju u napadima bespilotnim letjelicama na početku sukoba, ali nema kombinaciju bespilotnih letjelica koja odgovara novom opasnom dvojcu iz Rusije.

U isto vrijeme kada je tim Orlan-Lanceta postao odlučujući u bitci, ruske superiorne mogućnosti elektroničkog ratovanja omogućuju im ometanje i lažiranje signala između ukrajinskih dronova i njihovih pilota. Ako Ukrajina želi neutralizirati ruske bespilotne letjelice, njezine će snage trebati iste sposobnosti. Ograničeni broj ukrajinskih brigada nabavio je opremu za ometanje od SAD-a. Bez toga, kombinacija ruskih jurišnih bespilotnih letjelica i ruskog ometanja ukrajinskih bespilotnih letjelica prijeti gurnuti ukrajinske snage natrag na teritorij za koji su se toliko borili da oslobode rano u ratu.

Većina oružja isporučenog sa Zapada slabo se pokazala protiv ruskih protuzračnih sustava i elektroničkih napada. Kada su projektili i jurišne bespilotne letjelice usmjerene i poslane na ruske lokacije, često su lažirane ili oborene. Američko oružje se često može osujetiti putem ometanja GPS-a.

Mali broj američkih borbenih zrakoplova F-16 trebali bi stići u Ukrajinu kasnije ove godine i trebali bi brzo krenuti s napadima na ruske zrakoplove koji trenutno uništavaju ukrajinsku obranu navođenim bombama. No, nije jasno kako će se čak i F-16 ponašati usred aktivnog elektroničkog ratovanja i protiv projektila dugog dometa koje lansiraju ruski zrakoplovi.

Rusija sada ima ogromnu vojnu industriju

Rusija je pojačala svoje vojne ofenzive unatoč oštroj zimi, a povećani proizvodni kapacitet odigrao je veliku ulogu u najnovijem napretku. Ukrajinski dužnosnici procjenjuju da Rusija sada može proizvesti ili nabaviti oko 100 000 dronova mjesečno, dok Ukrajina može proizvesti samo polovicu te količine. Međunarodne sankcije nisu zaustavile ni druge vrste ruske vojne proizvodnje.

Rusija je višestruku povećala broj tenkova koje radi godišnje. Ruske tvrtke također proizvode streljivo daleko jeftinije od svojih zapadnih kolega, često čineći kompromise u pogledu sigurnosti kako bi to učinile: topnička granata od 152 milimetra košta oko 600 dolara za proizvesti u Rusiji, dok granata od 155 milimetara košta i do deset puta više za proizvodnju na Zapadu. Taj će ekonomski nedostatak ukrajinskim saveznicima biti teško prevladati.

Nakon mjeseci relativnog zatišja u Kijevu, Rusija je također nastavila s redovitim napadima dronovima na glavni grad Ukrajine. Do sada su ukrajinske snage uspjele otkriti i oboriti gotovo sve letjelice koje su dolazile, no tu će zaštitu biti teško održati jer Moskva uvodi tehnološke nadogradnje bespilotnih letjelica, povećava domaću proizvodnju, razvija nove načine za izbjegavanje otkrivanja i lansira velike količine napade koji jednostavno nadjačaju ukrajinsku protuzračnu obranu.

I ovdje je Ukrajina u nepovoljnijem položaju – jedan od ruskih dronova po izboru, Shahed, daleko je jeftiniji od sustava protuzračne obrane potrebnih za njegovo neutraliziranje. Iako je rusko kibernetičko ratovanje do sada imalo relativno mali učinak, oslanjanje ukrajinske vojske na mobilne podatke i pametne telefone za koordinaciju operacija čini je ranjivom na buduće napade. Nedavni porast u ruskim pokušajima da zatvore mobilne mreže diljem Ukrajine mogao bi imati teške posljedice.

Kako se ruski kapacitet širi na više frontova u ovoj borbi, ukrajinski zapovjednici postali su manje optimistični nego što su bili prije samo nekoliko mjeseci. Njihov fokus se okrenuo s ofenzivnih operacija na obranu njihovih trenutnih položaja i održavanje snaga netaknutima.

Pobjeda u ratu dronova

Sljedećih nekoliko mjeseci bit će teški za Ukrajinu. Kad sam posjetio Kijev u prosincu, vladini dužnosnici i vojni časnici s kojima sam razgovarao dijelili su strah da će ruski predsjednik Vladimir Putin najaviti drugi krug masovnog novačenja i veliku ofenzivu u istočnoj Ukrajini nakon izbora u Rusiji u ožujku. Ruska otporna ratna ekonomija, proširena proizvodnja materijala i nedostatak stanovništva, u kombinaciji s neizvjesnošću oko kontinuirane potpore Zapada Ukrajini – osobito zbog izborne godine — dati će razlog Putinu da udvostruči snagu napada.

U međuvremenu, prednost domaćeg terena koju je Ukrajina imala u ranim danima invazije je nestala. Ruske trupe smjestile su se na ukrajinsko tlo i zasule istočnu Ukrajinu minama, koje ranjavaju i ubijaju ukrajinske borce i civile podjednako čak i u područjima koja je ukrajinska vojska osvojila. Sve veća snaga ruske obrane u istočnoj Ukrajini također pomaže objasniti razočaravajući ishod ukrajinske dugo najavljivane ljetne ofenzive.

Dok ruske snage sada istražuju slabosti dijelova bojišnice, ukrajinska vojska je zauzela stav “aktivne obrane”. Uspjela je ugušiti ruske napade, ali taj uspjeh često ima visoku cijenu. U ovoj fazi rata, kako se bojišnice stabiliziraju, nebo iznad će biti ispunjeno sve većim brojem dronova. Ukrajina namjerava nabaviti više od dva milijuna bespilotnih letjelica u 2024. — od čega polovicu planira proizvesti u zemlji — a Rusija je na putu da barem dostigne tu nabavu.

Uz toliko raspoređenih letjelica, sve trupe ili oprema koja se kreće po tlu postat će lake mete. Obje vojske će se stoga više usredotočiti na međusobno uklanjanje takvih lakih meta i sudjelovanje u borbama dron-na-dron. Ako tehnološki napredak poveća domet dronova, njihovi operateri i drugi sustavi podrške moći će ostati stotinama kilometara daleko od bitke.

Ali daljinsko upravljanje ratom uz bespilotne letjelice neće nužno smanjiti ljudske troškove. Zapravo, dosadašnji razvoj događaja pokazuje da je točno suprotno. Kako su mi ukrajinski vojni dužnosnici objasnili u prosincu u Avdiivki, gradu u regiji Donjecka, kopneni napadi ostaju sastavni dio ruske strategije ciljanja bespilotnim letjelicama. Ruska vojska šalje skupine slabo obučenih regruta i osuđenika da napadnu ukrajinsku frontu, prisiljavajući ukrajinske trupe da odgovore i otkriju svoje kamuflirane položaje. Vidljivi bespilotnim letjelicama iznad njih, ukrajinski položaji tada su napadnuti ruskim topništvom. Čuo sam procjene od oko 100 do 200 ljudi umire sa svake strane svaki dan u ovoj vrsti borbe—a broj bi mogao porasti kako se povećava smrtnost i količina dronova.

EU i SAD se umaraju od rata u Ukrajini

U međuvremenu, i u Europi i u Sjedinjenim Državama, javlja se umor od rata i podrška Ukrajini počinje slabiti. Sve manja financijska i vojna pomoć sa Zapada mogla bi krhki zastoj sukoba pretvoriti u otvaranje za Rusiju. Rusija ima dovoljno zaliha streljiva i proizvodnih linija za nastavak borbe još najmanje godinu dana. Ukrajina će morati osigurati dodatne zapadne zalihe streljiva ako želi planirati tako daleko u budućnost.

Ukrajina također treba protuzračne i jurišne rakete za napade na brzo pokretne ciljeve u zraku. Prepoznajući da američka oružja koja se oslanjaju na GPS možda neće dobro izdržati rusko elektroničko ratovanje, ukrajinski startupovi rade danonoćno na razvoju naprednih bespilotnih letjelica koje mogu odoljeti elektroničkom ometanju. Samo s više i boljim sustavima naoružanja – i ofenzivnim i obrambenim – Ukrajina može preokrenuti plimu na bojnom polju.

Ispunjavanje ove praznine u inovacijama i nabavi zahtijevat će kontinuiranu financijsku i tehničku potporu saveznika Kijeva. Prognoza bi se mogla promijeniti odlučujućim pomakom na bojnom polju, ali za sada ni Rusija ni Ukrajina ne očekuju brzi završetak borbi. Kako bi se izbjegao dugotrajni rat, Zapad mora podržati usklađene vojne napore da potisne ruske snage i diplomatske napore da dovede strane za pregovarački stol. Alternativa su godine daljnje patnje za one u ratnoj zoni.

Dok sam bio u Kijevu u prosincu, protuzračna obrana je used noći presrela deset ruskih projektila, dio i s raketama Patriot koje je isporučio SAD. Pedeset dvoje ljudi u mom susjedstvu ozlijeđeno je od pada krhotina—uključujući šestero djece. Duboka ljubav Ukrajinaca prema njihovoj zemlji potiče njihovu otpornost i odlučnost, čak i dok se suočavaju sa stalnim podsjetnicima na smrtonosnu stvarnost rata. Putin se kladi da će unutarnje podjele i podijeljena pozornost odvratiti zapadne prijestolnice od ukrajinske borbe dok sukob ulazi u novu tešku fazu.

geopolitika.news