Zadnji komentari

HDZovcima je obiteljsko nasilje izgleda normalna stvar

Pin It

HDZ-ovac pušten iz zatvora, supruga u nevjerici: ‘Prodavala sam nakit da imam djeci za hranu’

Bivši šef Zavoda za socijalni rad u Požegi Vjekoslav Potočanac pušten je iz istražnog pritvora te se sada suočava s optužbama da ne dopušta svojoj supruzi da viđa njihovu maloljetnu djecu.

Telegram je razgovarao sa suprugom koja je Potočanca prijavila za obiteljsko nasilje. Ona kaže kako joj je tek prije nekoliko dana dopustio da preuzme najmlađe dijete koje je nedavno navršilo godinu dana, a ostala djeca još su kod njega.

“Došla sam pred našu obiteljsku kuću, preuzeti djecu kako sam suprugu i najavila. Otvorio je vrata, u hodniku je bila i njegova odvjetnica koja mi je rekla da s djecom mogu razgovarati, ali da ih ne mogu dobiti. Nakon toga u dogovoru s mojom odvjetnicom Anom Čulo zvala sam policiju, no nisu htjeli doći. Bila sam uporna, na kraju su ipak došli, kasnije je stigla i krim policija u civilu. Ušli su u kuću, razgovarali s Potočancem, izašli i rekli kako ništa ne mogu učiniti jer ne postoji sudska odluka o skrbništvu nad djecom. Zvala sam Centar za socijalnu skrb u Virovitici, koji je nadležan za slučaj, ali nitko se nije javljao. Otišla sam kući bez djece”, ispričala je Antonija Potočanac.

Policija ne može postupati jer nema sudskog rješenja o skrbništvu, ne može mu zabraniti slanje sms poruka (supruga kaže da ima dana kada ih stiže i desetak) jer, objašnjavaju, za kazneno djelo nametljivog ponašanja potreban je vremenski kontinuitet od minimalno 15 dana. Supruga tvrdi da se njen život pretvorio u noćnu moru.

Psihičko nasilje

Optužuje ga za psihičko nasilje i tvrdi da je bila izvrgnuta ponižavanju i osobito ekonomskom nasilju. Dva lokalna medija (ona tvrdi da za jedan piše prijatelj njenog supruga, u drugom radi sin žene koju je Potočanac zaposlio u Centru za socijalnu skrb) pokušala su relativizirati takvu vrst obiteljskog nasilja pa su otvoreno stala na njegovu stranu i pisala kako je prestrogo kažnjen, jer eto, pritvoren je, a nije bilo fizičkog nasilja.

Kaže kako je ključni razlog zbog kojeg je odlučila napustiti muža i s djecom otići u iznajmljeni stan ekonomsko nasilje kojem je godinama bila izložena. Sav novac trošio je na kocku, njoj bi davao dvjestotinjak eura mjesečno, pa bi čak i od tog iznosa tražio da mu dio vrati. Uzimala je hranu u trgovini ”na teku”, jer nije imala od čega platiti, pa bi joj davali robu i dug zapisivali u bilježnicu.

Nakon nekog vremena, s obzirom da suprug nije plaćao i ta je mogućnost prestala. Dalje tvrdi kako joj je pomagala njena rodbina, prodavala je nakit, odjeću, samo da djeci ima za hranu. Zato je, kaže, 27. prosinca prošle godine spakirala djecu i rekla da odlazi, a sutradan sve prijavila policiji.

Kaže kako je suprug imao njenu bankovnu karticu i pin i raspolagao novcem koji je ona zarađivala. “Kad je završio u pritvoru, dobila sam izlistanje svog računa i ostala šokirana s dvije neugodne činjenice: svako malo na moj tekući račun stizale su uplate zaposlenikâ Centra za socijalnu skrb, s nemalim iznosima. Taj novac podizao je moj suprug”, govori.

dnevno.hr