Zadnji komentari

Putin: Ruski zrakoplov pun ukrajinskih zarobljenika oboren američkim sustavom

Pin It

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u srijedu da je Ukrajina protuzračnim sustavom Patriot, koji joj je isporučio SAD, prošli tjedan srušila ruski vojni avion Iljušin-76 u kojem je, prema tvrdnjama Moskve, poginulo 74 ljudi. Putin je također rekao da Rusija, kao i Ukrajina, želi da se provede međunarodna istraga tog incidenta, javljaju agencije.

Moskva optužuje Kijev za rušenje zrakoplova i ubojstvo 74 putnika, uključujući 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika koji su bili na putu za razmjenu za ruske zarobljenike. Ukrajina nije ni potvrdila ni zanijekala da je srušila avion te je zatražila dokaz o tome tko je bio u njemu.

Međunarodna istraga

“Avion je oboren – to je već pouzdano utvrđeno – američkim sustavom Patriot. To je već utvrđeno ispitivanjem”, rekao je Putin tijekom sastanka u Moskvi. “Tražimo da se provede međunarodna istraga. Nijedna međunarodna organizacija to ne želi učiniti”, izjavio je Putin. Dodao je da su Ukrajinci na avion ispalili dva projektila.

Putin je rekao da ne razumije zašto je Ukrajina oborila zrakoplov. “Ukrajinske oružane snage oborile su naš avion Il-76 u kojem je bilo 65 njihovih vojnika namijenjenih za razmjenu. Pitali ste zašto su to učinili. Ne znam. Ne razumijem”, rekao je.

Ukrajinska obrambena obavještajna služba tvrdi da bi incident mogao biti “planirana i namjerna” akcija Moskve s ciljem “destabiliziranja” situacije. Objavili su da trenutno nemaju “pouzdane i sveobuhvatne informacije” o tome tko je i koliko ljudi bilo u zrakoplovu.

geopolitika