Zadnji komentari

Republikanci iz Arizone žele da se u školama uči o brutalnosti komunizma

Pin It

Zbog sve većeg neomarksističkog narativa među ljevičarima u SAD-u, stigla je reakcija i od republikanaca. Oni, naime, iz države Arizona u SAD-u žele da učenici u školama budu informirani o brutalnosti komunizma. Republikanski zastupnik Zastupničkog doma Arizone Ben Toma predstavio je prijedlog zakona koji bi zahtijevao da škole uče učenike o povijesti komunističkih režima.

Buđenje komunističkih ideja u društvu

Toma, predsjednik Zastupničkog doma Arizone, rekao je da prijedlog zakona traži učenje lekcija o “rasprostranjenosti siromaštva, gladi, migracije, sustavnog smrtonosnog nasilja i potiskivanja slobode govora,” pod komunističkim režimima.

On uključuje popis komunističkih vođa poput Josipa Staljina, Mao Tse-tunga, Fidela Castra i Nicholasa Madura, piše Fox News.

Toma je rekao da je razlog za to “što je 100 milijuna ljudi izgubilo živote diljem svijeta”. Tomin predloženi zakon uključuje dva dijela. Prvi, kojim se 7. studenoga proglašava “Danom žrtava komunizma”. Zatim drugi, koji nalaže da lekcija o komunističkim režimima bude dio američkog vladinog tečaja potrebnog za učenike kako bi završili srednju školu.

“Te iste komunističke ideje sada se opet iznova iznose van” rekao je. “Stoga ih treba treba poučavati.”

Toma je i sam imao obiteljsko iskustvo vezano za komunizam

Toma se također osvrnuo na obiteljsko iskustvo bijega iz Rumunjske kad je on bio dijete.

“Komunizam nije samo dio mog podrijetla,” rekao je za Arizona Capitol Times. “To je podrijetlo mnogih drugih ljudi, uključujući ljude u Kini, Sjevernoj Koreji, Vijetnamu, i drugim mjestima gdje još uvijek postoji komunizam. Postoje oni koji  se još moraju nositi s njim .”

“Da ne spominjem količinu štete i, opet, milijune ili stotine milijuna koji su izgubili živote, ili više”, nastavio je.

Komunistički sustav posvuda bio strukturiran na isti način

Odbacio je argumente da je zdravstvena skrb sada dostupnija na Kubi nego što je bila pod diktaturom Fulgencia Batiste, jer Kubanci nastavljaju bježati s Kube, tvrdi. Naveo je i vlastito iskustvo u Rumunjskoj.

“Sjećam se kako je sustav funkcionirao u Rumunjskoj”, rekao je Toma. “Ako nisi mogao platiti i podmititi svoj put do skrbi, nikad je nisi dobio.”

“I to je stvarnost. Milijuni su umrli.” Tvrdio je da je komunistički sustav posvuda bio strukturiran na isti način i stoga ga je trebalo podučavati u školama.

Demokrati ne žele da se uči o komunizmu

Demokrati iz Virginije odbacili su prijedlog zakona u veljači 2023. kojim bi se od škola zahtijevalo da podučavaju o opasnostima i žrtvama komunizma. I to nakon što je najveći sindikat učitelja u državi ustvrdio da bi to moglo potaknuti antiazijsko raspoloženje.

Emily Yen, koordinatorica istraživanja Virginia Education Association (VEA), rekla je da se sindikat protivi HB 1816 jer su četiri od pet trenutnih komunističkih režima u azijskim zemljama.

“Zabrinuti smo da bi ovaj prijedlog zakona izložio azijsko-američke studente antiazijskim osjećajima”, rekla je. Pet preostalih komunističkih režima su Kina, Laos, Sjeverna Koreja i Vijetnam – svi u istočnoj Aziji – kao i Kuba, koja je na Karibima.

narod.hr