Zadnji komentari

DORH nema interes progoniti HDZ-ov kriminal niti istraživati krađu kada se radi o HDZ-ovim redovima

Pin It

Saborska oporba referirajući se u petak na informacije da je policija "upala" u Ministarstvo kulture i medija istaknula je da je sreća što imamo Ured europskog javnog tužitelja jer bi u suprotnom predmet Geodetskog  fakulteta završio u ladici.

Policijski istražitelji u petak su, po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO), uz sudski nalog pretraživali Ministarstvo kulture u istrazi u kojoj je prvoosumnjičeni bivši dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo. "Srećom imamo Ured europskog javnog tužitelja jer da je do Ivana Turudića i njemu sličnih ovo bi bio jedan od predmeta, poput onog Gabrijele Žalac, koji bi završio u ladici", kazao je Peđa Grbin (SDP). 

Dodao je da je potpuno jasno kako je bilo manipuliranja i muljanja s novcem, da su se stvari dogovarale "debelo iznad cijene". Podsjetio je da su i u ovom slučaju, mediji "koji se žele ušutkati", praktički odradili posao za tužitelja jer ono što je objavljeno u medijima, tvrdi, je dosta da se sastavi optužnica i krene u postupak.

Njegova stranačka kolegica Mirela Ahmetović upozorila je da će upravo Turudić odlučivati o tome u čijoj je nadležnosti pojedini predmet u situacijama kad nije sasvim jasno pripada li ona DORH-u ili EPPO-u. ''Što mislite da bi Ivan Turudić, koji ne želi Ured europskog javnog tužitelja u Hrvatskoj, dopustio da taj ured odluči o ičemu o čemu on sam može odlučivati?", pitala je.

Grmoja (Most): Cijela priča će se zataškati

"DORH nema interes progoniti HDZ-ov kriminal niti istraživati krađu kada se radi o HDZ-ovim redovima", ocijenila je i dodala da o poslovima Ministarstva kulture ne bi ni znali da je "lex AP" na  snazi. I Davorko Vidović (Socijaldemokrati) podsjetio je da je u Ministarstvo kulture ušla policija po nalogu europskog tužitelja, iste one institucije za koju novi glavni državni odvjetnik Turudić kaže da nam ne treba.

Zastupnik Mosta Nikola Grmoja istaknuo je da se "steže obruč" oko ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, a najveću aferu vidi u tome što premijer Andrej Plenković osporava nadležnost EPPO-a za ovaj slučaj. ''Malo se priča o tome da on jednom tijelu kaznenog progona negira nadležnost i svojim javnim izjavama želi izvršiti pritisak", kazao je.

'Ako je palo 30 ministara, može još jedan'

Smatra da će se cijeli slučaj otezati do iza izbora jer se vladajući nadaju pobjedi i onda osporavati nadležnost Ureda europskog javnog tužitelja. DORH koji je sada pod potpunom kontrolom vladajućih, preuzet će taj predmet, napravit će se nekoliko smjena u Ministarstvu kulture i tako će se cijela ova priča zataškati,  predviđa Grmoja. "Policija je upala u Ministarstvo kulture, neće biti samo hapšenja tu", rekao je zastupnik Marin Miletić u saborskoj raspravi i dodao da "ako je palo 30 ministara, može još jedan".

I Urša Rauka Gamulin (Možemo!) drži  da se imenovanjem Turudića žele zaustaviti istrage u Ministarstvu kulture i sve slične istrage koje bi vodile do HDZ-ovih ministara i Plenkovića. "Ministrica i premijer cijelo vrijeme su skrivali podatke o spornim poslovima , bili su reducirani u izričaju", ustvrdila je. Davor Nađi (Fokus) kaže da je upad policije u Ministarstvo kulture još jedan dokaz zarobljenosti svih institucija države od strane HDZ-a. "HDZ-u, stranci koja je osuđena za korupciju, kriminal je stvar organizacijske kulture", rekao je.

direktno.hr