Zadnji komentari

Dobra stara korupcija u novoj ljetnoj haljinici: Novi potez digao je Hrvatsku na noge

Pin It

Vlasnici nekretnina uz obalu pohrlili su registrirati svoje stambene jedinice kao turističke apartmane. Zlu ne trebalo, kako bi se u narodu reklo. 

Novi Zakon o turizmu omogućuje čelnicima lokalnih jedinica da ograniče broj apartmana, smanje na taj način ljetnu opsadu gradova, ulica i kanalizacije u turističkim mjestima i učine ih podnošljivima stanovnicima i gostima. Jutarnji list je izvijestio o rastu broja registracija turističkog smještaja u siječnju ove godine za 38 tisuća jedinica u odnosu na lanjski siječanj.

S gotovo 640 tisuća turističkih kreveta mali iznajmljivači čine polovicu smještaja. Posljednjih nekoliko godina hrvatska obala u srpnju, a posebno u kolovozu puca po šavovima, do te mjere da se tijekom vrhunca lanjske sezone moglo čuti kako rast broja noćenja u ta dva udarna mjeseca ne da nije poželjan nego je čak i štetan.

Stoga je razumljivo da su se ljudi požurili registrirati svoje nekretnine u turističke kako im se ne bi dogodilo da ostanu bez te mogućnosti ako načelnici i gradonačelnici odluče stati na kraj apartmanizaciji koja osim paklenih ljetnih gužvi u veliku nevolju stavlja i ljude koji tijekom ljeta nemaju gdje živjeti iz unajmljenih stanova na nekoliko mjeseci moraju iseliti kako bi ti stanovi odigrali ulogu apartmana za turiste. 

Tko se želi odreći novca? 

No, zaustavljanje apartmanizacije tako što bi čelnici gradskih uprava donijeli odluke koje bi ograničile registraciju novih apartmana ima niz prepreka. Prva je naravno novac. Svaki novi registrirani turistički krevet podrazumijeva i uplatu paušalnog poreza u lokalni budžet. Koji bi se to lokalni lider odrekao novca u budžetu u godini parlamentarnih izbora nakon koje odmah slijedi godina lokalnih izbora?

Samo onaj koji ima viška novca, a novca nikad nije viška, ili onaj koji ima plan namaknuti novac na drugačiji način, a drugačijeg načina gotovo da i nema. Porez na dohodak građani očekuju da će se svugdje u Hrvatskoj po mogućnosti smanjivati. Druga prepreka je potreba građana, stanovnika obale. Tko god ima nekretninu želi je moći iznajmljivati turistima u slučaju da mu to zatreba.

To što bi svi kada glasno nastupaju na društvenim mrežama podržavali zaustavljanje apartmanizacije to ne znači bi je zaustavljali počevši od sebe. I to je razumljivo. Više od pola radnika u Hrvatskoj u kojoj medijalna plaća iznosi tisuću eura od te plaće živi ispod razine skromnosti pa je teško očekivati da podrže ukidanje vlastite mogućnosti za dodatnu ljetnu zaradu. Sukob interesa

Treća prepreka je zapravo svojevrsni nered na tržištu. Lokalnim čelnicima Zakon o turizmu omogućava da odbiju registrirati nove turističke jedinice, no oni koji su već registrirani kao iznajmljivači to mogu i ostati. Drugačije nije moguće. Novi Zakon ne može oduzimati stečena prava. Stoga je moguće da stan kraj mora više ne može postati turistički apartman. Stan negdje daleko na periferiji grada može ostati turistički apartman.

U tom zamišljenom slučaju prvi može postići veću cijenu i privući goste koji više troše, ali ne može dobiti registraciju, a drugi je savršen smještaj za turiste koji u ruksaku donose svoju hranu. Budući da čini polovicu svog smještaja u zemlji privatni turistički smještaj značajno definira i turiste koji na hrvatski Jadran dolaze. Lokalnim čelnicima izazov nije ni malo jednostavan kako bi se mogao činiti gledamo li samo kakve im mogućnosti daje novi Zakon o turizmu. Zapravo im je kompleksan pa osim pojedinih mjesta koja u jeku sezone djeluju kao osinja gnijezda poput Dubrovnika ili Splita ne treba nužno očekivati velika djela u zaustavljanju apartmanizacije. 

S druge strane treba imati na umu da bi iznajmljivači pa i oni koji su maloprije požurili po kategorizaciju vrlo brzo mogli argumentirati da zaustavi li se izdavanje novih registracija oni će imati mogućnost održavanja viših cijena i na taj način zapravo raditi pritisak na lokalnu samoupravu da zaustavi apartmanizaciju, odnosno konkurenciju. Sukobit će se na turističkom polju brojni interesi, a kad dođemo do pitanja tko ipak može dobiti kategorizaciju u slučaju ozbiljnog zaoštravanja uvjeta kako bi se suzbila apartmanizacija na scenu dolazi dobra stara hrvatska korupcija u novoj ljetnoj haljinici.  

Dragana Radusinović/direktno.hr