Zadnji komentari

Mladen Pavković: Tužna sudbina Tuđmanova trga u Zagrebu!

Pin It

U želji da se makne naziv Trg maršala Tita, u Zagrebu su se svojedobno  svako malo organizirali protestni skupovi koji su urodili plodom, tako da u ovom gradu više nema trga s ovim nazivom.

Međutim, što je s Trgom dr. Franje Tuđmana, koji se nalazi na kraju glavnog grada, ili bolje rečeno je li utemeljitelj RH i prvi hrvatski predsjednik zaslužio da  po njegovu imenu nosi naziv trg koji nije ništa drugo već obično ruglo?

Začuđujuća je i činjenica da u svezi toga nema protesta, kao da su svi zadovoljni što se trg s ovakvim imenom pretvorio u šetnicu pasa i ostalih malih životinja, odnosno da je u jednom dijelu postao i gradsko smetlište.

Bivši gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić imao je i dobrih poteza, ali neki su mu uistinu bili katastrofalni. Tako je među ostalim njegovom zaslugom uništen jedan od najljepših domoljubnih spomenika Zid boli, ali i Oltar Domovine na Medvedgradu, gdje je Tuđman polagao vijence i klanjao se stradalim hrvatskim braniteljima. 

U želji da sebi, još za života, napravi spomenik, Bandić je podigao itzv. spomenik Domovini na Trgu Stjepana Radića, kojeg većina zaobilazi i  koji nikad nije i neće oživjeti.Jedino će ostati u sjećanju da ga je podigao, bivši, kontraverzni, gradonačelnik.

Ovaj „manipulator“ još je 2013. spektakularno objavljivao da će Trg dr. Franje Tuđmana biti najljepši trg u Hrvatskoj, iako je dobro znao da se to nikada neće dogoditi, već ga je ostavljajući na milost i nemilost građanima, namjerno pretvarao u Trg „smetlišta“ dr. Franje Tuđmana!

Da je mogao najradije bi ga zakopao u zemlju,  kao što je to učinio s opekama koje je dao srušiti sa Zidom boli!

Međutim, neshvatljiva je šutnja, muk tzv. desnih na sve ono što se događa oko ovog trga, kojem se od prvih dana usprotivila i obitelj Tuđman. Valjda  neki i od njih, da se malo našalimo, i sami odlaze na ovoj trg, i mokre po njemu!

Ovaj trg na najbolji mogući način ukazuje koliko Hrvati cijene svoje velikane. Tuđmanu su dali „livadu“ (bilo bi korisnije da na ovoj površini zasade kukuruz), dok glavni grad Hrvatske (zamislite!) još uvijek nema ni ulicu ni trg bl. Alojzija Stepinca niti pak kardinala Franje Kuharića! Nema ni spomen na papu Ivana Pavla Drugog!

Na Pantovčaku, u Predsjedničkim dvorima, aktualni predsjednik RH, čim je tamo došao, prvo je izbacio sve što je podsjećalo na utemeljitelja RH, pa se onda i te kako treba postaviti pitanje – što se čudimo da više ni djeca u školi ne cijene one koji su stvorili hrvatsku državu!

Da komedija bude veća, Šerbedžiji su dali Brijune, a Tuđmanu u njegovu Zagrebu trg koji je u večernjim satima raj za alkoholičare i narkomane!

Prvi hrvatski predsjednik je dao veliki broj generalskih činova i visokih državnih odličja i većini članova tzv. Hrvatskog generalskog zbora, ali ni oni se ne bune. Čitamo da su se pojedinci iz ove kontraverzne udruge u međuvremenu debelo obogatili, pa im se očito živo fućka za čovjeka bez kojeg bi i dalje bili- nitko i ništa!

Ako sutra na vlast, ne daj Bože, dođu crveni, opet će najljepšem zagrebačkom trgu vratiti ime sramnoga maršala,dokćeTrgdr.Franje Tuđmana preorati i prodati strancima!

Nu, ima li gdje u svijetu da je neka država svojem utemeljitelju dala trg, kao što smo ga mi, na kraju grada, darovali jednom od najvećih Hrvata u povijesti?

Mladen Pavković, 

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.)