Zadnji komentari

Milanović: Ova vlada je najprljavija u hrvatskoj povijesti

Pin It

Zoran Milanović: Bijesan sam, ovo se ne smije događati! - Poslovni dnevnik

Predsjednik Republike Zoran Milanović rekao je u petak kako premijer Andrej Plenković do sada nije komentirao kada bi se netko iz Bruxellesa obrecnuo na demokratski izabrane premijere, a sada se čudi kada se njega tiče, poručivši mu kako mora igrati prema pravilima.

Time je komentirao Plenkovićevu jučerašnju izjavu da je ostao zapanjen jer se glavna europska tužiteljica Laura Kovesi usudila komentirati njegovu izjavu oko istrage Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO)-a te je ustvrdio da je slučaj 3D snimanja nadležnost domaćih organa.

“Stalno upozoravam da su deluzije o Bruxellesu i kako to funkcionira dvosjekli mač i ne smije nas zaludjeti, gdje ima raznih galamdžija, šarlatana, birokrata baš sada se ‘AP’ odlučio na to okomiti, sad kada je njega dotaknulo”, rekao je Milanović koji je sudjelovao na 30. obljetnici ustroja 1. hrvatskog gardijskog zbora,

Dodao je kako i on ima svoje dileme oko europskog tužitelja i oko niza “uzurpiranih” funkcija iz Bruxellesa jer zadiru u nacionalnu suverenost, o čemu stalno govori, dok je Plenković “svjetski rekorder u trčanju u zagrljaje tim ljudima, dok ga ne bocnu”.

“Još bih prihvatio da je on zapanjen, međutim malo je kasno za tu zapanjenost jer pratim godinama što se događa i ni u jednom slučaju kada se netko iz Bruxellesa obrecnuo na nekog demokratski izabranog premijerku ili predsjednicu, Plenković je bio mutav, nikada ‘A’ nije rekao i sad ga čudi kad se njega tiče”, naveo je Milanović.

Dodao je kako su napadali premijere koji imaju jači legitimitet od Plenkovića jer si to mogu dopustiti, a ocijenio je i kako je Kovesi vrlo suzdržano Plenkoviću poručila da se ne petlja.

“I sad kad tebi ne paše, u trenutku kad si pomislio i ponadao se da si konačno porobio pravosuđe i Državno odvjetništvo, sad se ona javila. Fakat je zapanjen, ne čudi me da je zapanjen. On sebe predstavlja sada kao pravnika i političara, velikog hrvatskog muža. Tko te šiša frajeru! Jesi to osnovao? Jesi. Igraj po pravilima”, poručio je Milanović.

Pri tome je ocijenio kako je “HDZ-ovcu teže igrati po pravilima nego srce dati”.

Na komentar kako premijer kaže da je siguran da EPPO u slučaju Ministarstva kulture i Geodetskog fakulteta nije nadležan, Milanović je odgovorio kako Plenković nema nadležnost o tome govoriti.

“To je podjela posla, on to naravno shvaća, ali sada mu je izletio jezik kao snahi u ‘Šumi Striborovoj’. To nije tvoj posao čovječe, trebao si ranije razmišljati o tome, ali nisi jer si računao da će te zatrpati lovom koju ćeš onda prikazati kao svoju zaslugu, što nije istina, ali sad oni traže svoje, imaju pravila, dakle nitko njega ne pita”, ustvrdio je predsjednik.

Potvrdio je da je u hrvatskom interesu da se istraži kako je taj novac trošen jer “kradu i to se više ne može izdržati”.

Upitan vjeruje li da bi to DORH istražio, odgovorio kako ovaj DORH gdje planiraju dovesti Turudića – ne.

“On je tamo doveden da to zataška i to sad izluđuje Plenkovića. Skovao je lukavi plan, ali oni imaju svoj posao. (…) Htio je porobiti DORH i evo što je dobio. Neće mu to nikad uspjeti. Ovaj tip kojeg je tamo progurao na kriminalan, nezakonit, nemoralan način neće moći taj posao normalno raditi ni minute”, rekao je Milanović.

Pri tome je dodao da što god da Turudić napravi, sve će se preispitivati.

Na pitanje bi li on, da je u toj poziciji, smatrao da EPPO nema nadležnosti, Milanović je odgovorio kako se u njegovoj Vladi nije kralo, dok je ova Vlada “najprljavija u hrvatskoj povijesti”.

Komentirajući subotnji prosvjed oporbe, rekao je da su poruke bile jasne, neke grube, neke manje grube, što je posao opozicije.

Govoreći o datumu izbora, ocijenio je kako bi u ovakvoj situaciji bilo najbolje da budu odmah te da ljudi imaju pravo znati kada će biti, no da to Plenković smatra “privatnom prčijom”.

kamenjar.com