Zadnji komentari

Argentina: Milei zabranjuje rodno inkluzivan jezik u službenim dokumentima

Pin It

Not Just Numbers: Excel Tip - Adding a conditional Thumbs Up or Thumbs Down

Argentinski predsjednik Javier Milei zabranio je rodno inkluzivni jezik u svim službenim dokumentima i javnoj upravi, rekao je predsjednikov glasnogovornik Manuel Adornis.

Zabrana, koja odmah stupa na snagu, zabranit će “inkluzivan jezik i sve što je povezano s rodnom ideologijom u cijeloj nacionalnoj javnoj upravi”, rekao je Adornis.

Ova odluka vlade došla je nakon odluke o zabrani rodno inkluzivnog jezika u vojsci. Milei je već u svojoj predizbornoj kampanji izrazio svoje protivljenje rodnoj ideologiji koja je uz pomoć bivše vlade ušla u Argentinu na mala vrata.

Odbacuju rodno neutralne završetke

Španjolski je rodno definiran jezik u kojem većina imenica ima završetak “o” u muškom rodu ili “a” u ženskom rodu. U nastojanju da se stvori rodno inkluzivan jezik u zemljama španjolskog govornog područja, bilo je pritisaka da se koriste “x”, “e” ili “@”. Kako bi se umjesto upotrebe “o” ili “a” stvorile rodno neutralne imenice. Na primjer umjesto muškog “Latino” ili ženskog “Latina” koristio bi se rodno neutralni izraz “Latinx”.

Ubuduće, “neće biti moguće koristiti slovo ‘e’, znak ‘@’, ‘x'”, rekao je Adornis. Dodaje i da bi ljudi također trebali “izbjegavati nepotrebnu upotrebu ženskog roda u svim javnim dokumentima.”

Adornis je odbacio argument da rodno inkluzivni jezik pokriva sve demografske skupine društva. ”Jezik koji pokriva sve sektore je onaj koji koristimo, to je kastiljanski jezik – španjolski”, rekao je. “Rodne perspektive” korištene su kao političko oruđe, rekao je glasnogovornik.

Milei je već u svojoj predizbornoj kampanji izrazio svoje protivljenje rodnoj ideologiji koju je nametala bivša vlada

Ova odluka vlade došla je nakon odluke o zabrani rodno inkluzivnog jezika u vojsci nakon rezolucije ministarstva obrane zemlje. Milei je već u svojoj predizbornoj kampanji izrazio svoje protivljenje rodnoj ideologiji koja je uz pomoć bivše vlade ušla u Argentinu na mala vrata.

Vlada bivšeg predsjednika Alberta Fernándeza dopustila je ”promjenu spola” u dokumentima. Godine 2021. najavila je novi nacionalni identifikacijski dokument (DNI) za nebinarne osobe koji je uvrstio kategoriju “x” u polju oznake spola. Fernández je također koristio inkluzivan jezik tijekom svojih govora, u oštroj suprotnosti s konzervativcem Mileijem.

Milei se protivi i pobačaju te klimatskoj agendi. A prošlog je tjedna njegova vlada najavila zatvaranje svoje agencije za borbu protiv diskriminacije, rekavši da će Ministarstvo pravosuđa preuzeti njezine funkcije, prenosi CNN.

narod.hr