Zadnji komentari

Neumoljiva glavna europska tužiteljica

Pin It

Laura Codruta Kovesi: Romania's controversial anti-corruption star - BBC  News

Diljem Europe i šire, svi znaju tko je Laura Codruta Kövesi. Poznato je kako je Rumunjsku očistila od velikog djela kriminala i strpala mnoge prekršitelje zakona i  krivce u zatvor. To ju je dovelo na čelo tužiteljstva Europe. Ona je neumoljiva i nemilosrdna kad su u pitanju prevare i krađe, napose one vezane za europski novac.

Svaki cent potrošnje mora biti transparentan, inače na snagu stupa pravosudni sustav, pod njezinom ingerencijom.  Od nje strepe mnogi lopovi diljem Europe, mnogi premijeri i državnici, gdje EPPO ima nadležnost. To se upravo događa kod nas ovih dana. Slučaj Geodetskog fakulteta koji je dobio ogromna novčana sredstva od ministarstva kulture, za 3D snimanje zgrada oštećenih u potresu, u Zagrebu, se detaljno pretresa i analizira, budeći sumnje kako su ti poslovi preplaćeni i kako su se dobivena novčana sredstva trošila nenamjenski. Zbog toga su uhićeni čelnici Geodetskog fakulteta i provodi se istraga nadležnih organa. U sve to se umiješala glavna europska tužiteljica sumnjajući kako u tom slučaju ima sredstava iz europskih fondova. To je jako zasmetalo premijera Andreja Plenkovića i aktualnu vlast u Hrvatskoj. Po njemu, kao i po nekim novinarima, koji slijepo slijede i slušaju dobivene upute, u ovom slučaju europski tužitelji, odnosno  glavna europska tužiteljica nema ovlasti, jer novac koji se tu spominje i bio je isplaćen, nije iz europskih fondova, već su to naša državna (nacionalna) sredstva. Digla se velika buka i galama oko toga. Premijer se javno više puta obrušio na Lauru Kövesi, koja po njemu širi svoje ovlasti, na područje koje nije pod njenom ovlasti. To su pitanja, odnosno problemi za DORH i USKOK. Hm!  Nažalost DORH-u i USKOK-u malo tko u nas vjeruje. Po njima neki današnji  0sumnjičenici i uhićenici to nikad ne bi bili. Možda bi i danas bili na funkcijama s kojih su smijenjeni. Pitanje je što mi hoćemo. Hoćemo li čistu situaciju i pravnu dr5žavu ili močvaru u kojoj ćemo se gušiti i koja će nas na kraju ugušiti. Kome i zašto smeta glavna europska tužiteljica koja inzistira da se slučaj oko Geodetskog fakulteta mora do kraja rasvijetliti i očistiti? Ako je sve po zakonu i pravilima kako govori ministrica Obuljen-Koržinek nemamo se čega bojati. Ona se navodno ničega u vezi s tim ne boji. Oko nje se steže obruč. Premijer Plenković je uznemiren i nervozan u vezi toga. Ponaša se iracionalno i ne baš pametno. U neku ruku prijeti europskim tužiteljima. Bori se za naš dignitet i suverenitet. Kaj god! Nitko nas po tom pitanju ne ugrožava. Oni samo istražuju i postupiti će prema nalazima, kad prikupe sve dokaze. Da to nije potrebno misli i novoizabrani glavni državni odvjetnik, po kojem nam suradnja s europskim tužiteljima  uopće nije bila potrebna. On može tu suradnju prekinuti. Možda je zato, kao i zbog nekih drugih zadataka i doveden na tu funkciju. Oporba to na veliko razglaba i uvjerena je da sudac Ivan Turudić nije samo tako izabran za glavnog državnog odvjetnika. Po njima njegov bi  primarni zadatak bio da  trajno štiti premijera, ministre i HDZ. Od čega ih to treba štiti ? Od istine ?

A što ako gospodin Turudić bude u službi struke i istine ? Do sada je pokazao da on to može biti. Unatoč, njegovim druženjima s osobama iz krim miljea i privatnoj prepisci s najvećom muljatoricom i uhljebarkom na ovim prostorima, bivšom gospođom Rimac, čijim je čarima u nekom trenutku, poput mnogih podlegao, bilo bi poželjno i dobro za sve nas da svoju novu dužnost obavlja časno i pošteno. Tu se svakako podrazumijeva i suradnja s glavnom europskom tužiteljicom, koja to  od njega očekuje. IZ nedavnog intervjua gospođe Kövesi vidljivo je kako je ona upoznata sa svime što se kod nas događa u pravosuđu i šire. Ona poručuje kako se nijedna vlast nigdje, kao nijedan premijer ne mogu i ne smiju miješati u pravosuđe. U pravosuđu postoji sustav i ljudi koji određuju pojedine poslove i odrađuju zadatke, nakon istraga u svakom pojedinom slučaju. Slučaj se prekida kad nema osnove za uhićenja i podizanje optužnica. Kad će to biti ne određuju pojedine vlade, premijeri i državni odvjetnici, već tim stručnjaka za to određen na nivou Europe.

Sve to dobro zna naš premijer. Zašto se onda petlja u rad europskih tužitelja? Čega se on to boji ? Što želi spriječiti? Nova uhićenja? Koga ? Ministrice Obuljen-Koržinek ? Uzalud mu trud oko toga. Nije na to mogao utjecati ni kod bivše ministrice Žalac. Po njemu ona je bila sjajna. To sad isto govori i o ministrici Obuljen. Dokle će je braniti? Možda zaista nije ništa kriva. To bi trebalo dokazati, nakon provedene istrage, koja je u tijeku. Do tada bi bilo dobro smiriti duhove i pustiti za to nadležne stručnjake da rade svoj posao. Nije to lako niti jednostavno, pogotovo kad su parlamentarni izbori pred vratima.  Veliko je iščekivanje i strepnja u pitanju. Možda bi bilo pametno, ne inatiti se i prihvatiti činjenice kakve zaista jesu. Nijekanjem i osporavanjem nadležnosti europskih tužitelja se neće ništa postići osim percepcije naše zemlje, kao države u kojoj nema vladavine prava, u kojoj je demokracija falična i u kojoj se ne želi znati istina.  Nismo to zaslužili.

Branitelji, jeste li se za to borili ? 

Ankica Benček