Zadnji komentari

Izbori će biti zbrzani: Vlast se reklamira kao Disneyland, a oporba zaboravlja jednu važnu stvar

Pin It

Nećemo se niti okrenuti oko svoje osi, a izbori za hrvatski Sabor mogli bi biti dovršeni. Izborna agonija trajat će još jedan do najviše dva mjeseca nakon što nam je raspuštanje aktualnog saziva Sabora premijer Andrej Plenković objavio "po kratkom postupku" ponašajući se suprotno od najglasnije promoviranih projekcija o tome kada ćemo birati novu vlast. 

Još dok smo sredinom veljače spaljivali Pusta izbore za hrvatski parlament većina je smatrala jesenskom temom pa je Plenkovićeva prošlotjedna najava da će se oni odigrati prije ljeta značajno uzburkala političku scenu.

Unatoč tome što je lijeva opozicija netom prije tražila raspuštanje Sabora. Ovogodišnji će parlamentarni izbori u Hrvatskoj biti – zbrzani, odnosno odigrat će se tolikom brzinom da ćemo se bez obzira kakav rezultat polučili pitati kako nam se to dogodilo.  I to nije dobro. Ne zato što bi zbrzavanje izbora nekom od pretendenata na saborske mandate išlo u prilog, a nekome na štetu nego zato što brzina izbornog odigravanja nužno šteti demokraciji, a koristi manipulaciji. 

Dnevnik Nove Tv objavio je zanimljiv rezultat ankete u kojoj je 80 posto sudionika izjavilo kako očekuju da će se kampanja temeljiti na prepucavanju, 17 posto misli da će se temeljiti na obećanjima, a svega tri posto ispitanika reklo da će u prvom planu biti programi. Staro je pravilo da ljudi najbolje vide upravo ono što očekuju, a ono je posebno naglašeno  u vremenu "personaliziranih" medijskih sadržaja. Slijedom toga, velika većina birača gledat će izbornu utakmicu i vidjet će prepucavanje, malo njih čut će neka obećanja, a zanemariv broj bavit će se izbornim programima. 

Nećemo otvoriti...

U narednih mjesec dana ili dva tako nećemo imati prilike ispitati kako pretendenti na vlast planiraju financirati sustav zdravstva i njegove potrebe, ili kako će se pristupiti potrebnoj reformi poljoprivrede koja je svugdje u Europi moćna tema osim u Hrvatskoj ili što ćemo s praznim školskim klupama zbog sve manjeg broja djece ili koliko dugo hrvatski građani moraju plaćati jednu od najviših stopa PDV-a u Europi? U izbornoj kampanji nećemo otvoriti niti jednu važnu društvenu temu, a naoko će izgledati da se srčano bavimo onom najvažnijom, dobrim starim kriminalom koji je trenutačno na našem meniju kroz obračun s nestajanjem europskog novca.

Ususret izborima jako nam je važno raspraviti o tome zašto nam je Plenković izbore servirao praktički za predjelo, pa ćemo ići od ideja da se pribojava kako će mu europski istražitelji naći rupe kroz koje se novac za obnovu od potresa odlijeva kamo ne bi smio do straha od toga da bi turistička sezona mogla podbaciti, a kome se ide na izbore na koje izlaze nezadovoljni birači. Bolje je kad su zadovoljni povećanjima plaća, nagradama i dodacima, a održi li vlast i cijene goriva pod kontrolom računaju da bi mogli bolje proći zbrzaju li izbore. Naravno. 

Zbrzavanje koristi i opoziciji. Lijeva će kraće vrijeme biti izložena logičnim pitanjima na koji način oni vide da bi se oko bilo koje ekonomske politike mogli složiti Radnička fronta i Fokus, zakleti socijalisti i zakleti liberali, dok će desna opozicija u izborima na brzinu profitirati tako što bi njihovi konzervativni stavovi pitanjima uređenja društva poput upravljanja migracijama ili zaštiti granica mogli ostati ne propitani i neodgovoreni jer je puno unosnije govoriti o mogućem kriminalu u redovima vlasti. To je i razumljivo. 

Za što će se boriti?

Međutim, od kriminala ne žive ni svi niti većina građana Hrvatske i zapravo je porazno za društvo, za ekonomiju, a u konačnici i za politiku da se izborna kampanja za hrvatski Sabor na to svede i da se u zbrzavanju preskoče baš svi svakodnevni problemi ljudi. 

Lijeva opozicija koja je donekle koalicija izborima pristupa kao da okuplja neki novi savez za promjene, demokratizaciju, gotovo kao da govore o nekakvom oslobođenju Hrvatske jednako kao što su to govorili prije gotovo četvrt stoljeća, samo što Hrvatska danas nije ni izbliza zemlja koja je tada bila pa djeluju kao da su zapeli u vremenu svojih prethodnika bez svijesti o tome od čega bi danas trebalo izbavljati hrvatske građane. Zanemarili su da se u opoziciji mora dvostruko više raditi nego na vlasti da bi se vlast stekla.

Vlast se pak pravi kao da ni jedan problem ne postoji, reklamiraju zemlju kao Disneyland koji to zasigurno nije, dok desna opozicija strpljivo gradi svoju politiku zatvorenog društva. U konačnici je tužna činjenica da će se naredna dva mjeseca svi političari na izbornoj pozornici boriti za svoje buduće plaće. A mnogi nažalost i samo za to. 

Dragana  Radusinović/direktno.hr