Zadnji komentari

Sukob između vrhovnih tijela EU oko financiranja Mađarske

Pin It

Orban: Hungarian leader says Trump will end the war in Ukraine by not  giving 'a penny' | CNN

Europski parlament sprema se tužiti Europsku komisiju zbog njezine odluke da odmrzne milijarde eura fondova za Mađarsku krajem prošle godine.

Odbor za pravna pitanja Europskog parlamenta izglasao je jučer gotovo jednoglasno, sa 16 članova za, jednim protiv i nijednim suzdržanim, tužbu protiv Europske komisije zbog navodnog kršenja njezine obveze zaštite novca poreznih obveznika od zlouporabe, izvijestio je Politico.

Trgovanje i dogovori ispod stola

U prosincu je EK je deblokirala 10,2 milijarde eura zamrznutih kohezijskih fondova EU-a namijenjenih Budimpešti, koji su prvotno bili zadržani zbog navodnih kršenja ljudskih prava i vladavinom prava u Mađarskoj.

U siječnju su zakonodavci EU-a zaprijetili da će pokrenuti pravni postupak protiv Komisije (izvršne vlasti) ako Mađarskoj oslobodi još više zamrznutih sredstava. Tekst je tada prihvaćen s 345 glasova za, 104 protiv i 29 suzdržanih. Zastupnici u Europskom parlamentu kritizirali su odluku Ursule von der Leyen, optužujući je da je popustila ucjenama mađarskog premijera Viktora Orbana. “Vjerujemo da imamo solidnu podlogu za tužbu, budući da je Komisija proturječila sama sebi o tome poštuje li Mađarska vladavinu prava”, rekao je europarlamentarac Zelenih Daniel Freund za Politico.

geopolitika.news