Zadnji komentari

Posvuda mali hitleri

Pin It

“Neprihvatljivo je da cijela jedna država dopušta da bude izložena nestašlucima nerazumnog i tvrdoglavog sindikalnog šefa. Savezni kancelar to svakako ne bi trebao trpjeti”, rekao je Scheffler svom koalicijskom partneru. „Trebaju nam zakoni koji reguliraju štrajkove, koji će buntovne i nerazumne sindikaliste postaviti na njihova mjesta.

Njemačku posljednjih mjeseci potresaju masovni štrajkovi: od nezadovoljnih poljoprivrednika, do željezničara i djelatnika zrakoplovnih tvrtki.

Zemlja, ionako izložena velikom gospodarskom padu u posljednje dvije godine, recesiji i bijegu kapitala i investicija u sigurnija utočišta u inozemstvu – zbog masovnih prosvjeda koji paraliziraju život dodatno gubi na snazi i mogućnosti normalnog poslovanja.

Da je stanje vrlo ozbiljno svjedoči i vijest koju je objavio njemački medij Bild, i prema kojoj je zastupnik njemačkog Bundestaga iz redova  FPD-a (koalicijskog partnera SPD-u i Zelenima u vladajućoj semafor koaliciji) i financijski stručnjak te stranke Frank Schäffler pozvao na donošenje zakona protiv štrajka. Pritom je kazao kako kancelar Olaf Scholz „mora postupiti kao (Margaret) Thatcher” – bivša premijerka Ujedinjenog Kraljevstva.

„Željezna lady“ kao uzor

Potonja je, podsjećamo, upravljanje tom zemljom preuzela u vrlo složeno vrijeme velike ekonomske i socijalne krize, kao i masovnih prosvjeda nezadovoljnih radnika 80-ih godina prošloga stoljeća. Razbijanjem sindikata koji intenzivno štrajkali, kao i ozbiljnim ograničenjem njihovog utjecaja, stekla je nadimak britanske “željezne lady”. Tim više, što ih  je na kraju uspjela prisiliti na prekid štrajkova.

Kako je svoj prijedlog objasnio Frank Schäffler, upravo su potezi Margaret Thatcher rezultirali desetljeće dugim usponom Ujedinjenog Kraljevstva. “Scholz to mora učiniti kao Thatcher. Trebamo pravo na štrajk koje će buntovne i nerazumne sindikaliste staviti na njihovo mjesto.”  FDP je sada odlučio odgovoriti na očaj milijuna Nijemaca zbog štrajkova strojovođa – piše Bild.

Traži novi zakon

Scheffler je pozvao kancelara Scholza da izradi prijedlog novog zakona o zabrani skupova u cilju borbe protiv “konstantnih valova štrajkova” koje provodi čelnik GDL-a (njemački sindikat vozača) Klaus Weselski i njegovi vozači.

“Neprihvatljivo je da cijela jedna država dopušta da bude izložena nestašlucima nerazumnog i tvrdoglavog sindikalnog šefa. Savezni kancelar to svakako ne bi trebao trpjeti”, rekao je Scheffler svom koalicijskom partneru.

„Trebaju nam zakoni koji reguliraju štrajkove, koji će buntovne i nerazumne sindikaliste postaviti na njihova mjesta.

Uostalom, prema Scheffleru, oporavak njemačkog gospodarstva neće se dogoditi štrajkovima, “on je moguć samo radom i napornim radom”.

Nešto ranije, zastupnik CDU-a u Bundestagu Jens Spahn u intervjuu za BILD pozvao je kancelara da se izjasni protiv štrajkova vozača: “Scholz mora intervenirati i djelovati kao posrednik. Kancelark više ne smije dopustiti da ovo štrajkačko ludilo paralizira našu zemlju. Ovo postaje sve veća prijetnja našem poslovanju.”

geopolitika.news