Zadnji komentari

Sjećate li se velikog obećanja sa zadnjih izbora? Zaboravili su ga nakon samo sedam dana

Pin It

Glas poduzetnika, udruga nikla u vrijeme pandemije i "zaključanog" gospodarstva kako bi glasno zastupala svoje stavove, neće sudjelovati na izborima koji će se odigrati za dva tjedna. Ovu će kampanju za razliku od one prije četiri godine odgledati kao promatrači.

Za Forbes Hrvatska, direktor Glasa Poduzetnika Dražen Oreščanin obrazložio je takvu odluku jednim pragmatičnim i jednim prvoloptaškim razlogom. Rekao je da kao poduzetnička udruga nakon izbora moraju razgovarati sa svima bez obzira tko pobijedio i to je onaj pragmatični razlog. Drugi, prvoloptaški je da su se cijela kampanja i izbori sveli na obračun dvoje ljudi, Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića pa da su zbog toga sve druge važne teme pale u drugi plan.

Četiri godine ranije kada su njihov glas nosila krila pandemije poduzetnici udruženi u Glas poduzetnika također nisu formalno sudjelovali na izborima, no tada su u njima bili srčano i snažno angažirani. Tada su zbog pandemije privremeno bile suspendirane praktično sve slobode i bila im je ostala jedino sloboda govora, pa su dovoljno ljuti i glasni odjeknuli i na političkoj sceni odričući politici pravo na postojanje. Podržavali su poduzetnike na izbornim listama politički suprotstavljenih stranaka jer uređenje društva dalje od ekonomskog ne razmatraju.

Nisu ni tada ni kao stranka ni kao platforma izašli na izbore, ali su iznijeli svoje zahtjeve pod naslovom "Zalog UGP-u". Tražili su od kandidata na izborima da se obvežu na poreznu reformu, ukidanje parafiskalnih nameta, potpunu transparentnost javnih financija, reformu rashodovne strane proračuna, efikasno i neovisno pravosuđe i redefiniranje uloge Državnog inspektorata.

Loša iskustva s prošlih izbora

Političari ih u pravilu nisu podržali ni tada, većina tek djelomično, dok su zahtjeve UGP-a u potpunosti podržale one političke opcije koje su na valu poduzetničke popularnosti radi famoznog lockdowna vidjele šansu za vlastitu promociju. I to je bilo poduzetnički vrlo pragmatično. To što su nakon izbora 2020. iz Glasa poduzetnika javnost obavijestili da je u Sabor ušlo 29 zastupnika koji su prihvatili njihove zahtjeve zaboravljeno je valjda sedam dana nakon konstituirajuće sjednice tog istog Sabora. Nismo čuli ni glasa od tih zastupnika u zagovaranju ideja Glasa poduzetnika.

Poduzetnici su se malo igrali politike očekujući da će pridobiti puk da plješće poreznoj reformi koja bi poreze učinila minimalnima, ali i državna davanja još minimalnijim, državne mirovine dugoročno upitnima, a javno zdravstvo možda ne više toliko javnim. Glasno su se protivili 'Uhljebistanu', kako su nazivali dio građana zaposlenih u javnom sektoru očekujući da će na valu takvog glasa dobiti izbornu podršku.

S jedne strane poslodavci, s druge strane zagovaratelji reforme države istini za volju ni od vlastitih zaposlenika nisu mogli nužno očekivati iskren odgovor na pitanje 'Podržavate li vi nas?'. Iako su nastojali komunicirati da je gotovo milijun ljudi zaposleno u malim i srednjim poduzećima, obrtima i obiteljskim gospodarstvima te da je to dio glasačkog tijela koje se nikako ne može zanemariti. Da je itko od tih poduzetnika u kakav poduzetnički plan stavio izračun kako će zaposlenici na izborima s tajnim glasanjem glasovati za poslodavca koji će sutradan u Saboru glasati za zakon o smanjivanju naknada za bolovanje i sam bi vidio kako računica ne drži vodu. To što izdašnost raznih naknada iz proračuna koji se trenutačno puni novcem iz EU nije vječna i što će nas državna rastrošnost kad tad stići to je drugi par rukava.

Prošle su četiri godine...

Četiri su godine prošle, a Glas poduzetnika je kroz to vrijeme odrastao u udrugu koja zagovara svoje liberalne ekonomske stavove i ne bavi se, jer to nije priroda takvih udruga uređenjem društva u kojem živimo. I ne sviđa im se, rekoše pred izbore 2024. polarizacija na dva čovjeka, na Milanovića i Plenkovića, ne sviđa im se ova zaglušujuća buka u kojoj čovjek ne čuje ni svoje misli jer sve što se čuje je sukob premijera i predsjednika. Pa, eto Glas poduzetnika neće imati ništa s ovim izborima.

Opet, istini za volju bilo je lakše kada ih se zbog zaključanog gospodarstva glasno čulo, sada je teže jer treba govoriti još glasnije, boriti se još snažnije, ulagati još više, zamjerati se stvarnim političkim moćnicima, 'ginuti' na sve načine za svoje političke i poduzetničke ideje. Malo je teže kad je igralište prepuno glasnih igrača, a ni vi više niste novi i svježi, a i nije vam više zabranjeno da radite.

Dobro je da Glas poduzetnika ne sudjeluje u izborima zato što oni nemaju politički program, oni kao svaka interesna lobistička skupina imaju svoje zahtjeve koje će kako su i sami pragmatično zaključili morati pokušati isposlovati s bilo kojom izabranom vlašću. Naučili su na prošlim izborima da ne mogu imati kako su naivno zamišljali ‘svoje zastupnike’ s drugih lista. I u tom posljednjem je razlog zbog koje nije dobro što su odustali od izbora. Odustali su. Jer je postalo teško. A to je tužno. Kad poduzetnici odustaju jer je teško. Ne može čovjek a da se ne zapita, a kako su poslovno uspjeli, nije li bilo teško?

Dragana Radusinović/direktno.hr