Zadnji komentari

Što Pellegrinijeva pobjeda na predsjedničkim izborima znači za Slovačku?

Pin It

Slovačka: Fico pobijedio - dobra vijest za Rusiju – DW – 01.10.2023

Dana 5. travnja, dan prije konačnog glasovanja, članovi Pellegrinijeve stranke podijelili su iskonstruirane slike slabe starije žene koja grli muškarca u vojnoj odori, uz natpis: “Izađi i glasaj. Ne dopustite da slovački sinovi i unuci ginu u ratu.”

Dosadašnji predsjednik parlamenta Peter Pellegrini pobijedio je prozapadnog karijernog diplomata Ivana Korčoka na slovačkim predsjedničkim izborima dajući vladajućoj koaliciji premijera Roberta Fica potpunu kontrolu nad izvršnom i zakonodavnom granom vlasti.

Nakon praktički svih prebrojanih listića, Pellegrini je dobio 53 posto glasova, a Korčok 47 posto. “Ova pobjeda je ogromna potvrda za mene”, rekao je Pellegrini.

Fico je nazvao pobjedu na izborima “neodoljivom” i ” velikom pobjedom za narod” Slovačke, javlja Politico.

U Slovačkoj predsjednik ima ograničene ovlasti koje uključuju imenovanje veleposlanika, vraćanje zakona parlamentu i izdavanje amnestije.

No oštra kampanja koju su vodili Pellegrini i njegovi pristaše potvrdila je važnost koju je Ficova koalicijska vlada — koja uključuje Pellegrinijevu stranku Hlas (Glas) — pridala kontroli predsjedništva, kao i ostatka izvršne vlasti. Korčok je osudio taktiku agresivnu kampanju Pellegrinijevog tabora.

Nakon što ga je Korčok pobijedio s pet postotnih bodova u prvom krugu izbora prije dva tjedna, Pellegrini je 24. ožujka obećao da će “zadržati pristojnost” i “neće se spustiti u agresivnu taktiku” uoči subotnjeg drugog kruga.

Ali samo dva dana kasnije, Fico je osudio Korčoka kao “ratnog huškača koji bez oklijevanja podržava sve što mu Zapad kaže, uključujući i uvlačenje Slovačke u rusko-ukrajinski rat.”

Kampanja u Slovačkoj vrtjela se oko rata u Ukrajini i mirovina

Korčok, koji je prethodno bio ministar vanjskih poslova Slovačke, kao i njen stalni predstavnik u EU, prosvjedovao je da je zapravo Ficova vlada i parlamentarna većina, a ne predsjednik, ta koja je imala ovlasti objaviti rat prema ustavu zemlje.

Korčok kojeg podupire oporba rekao je da ne vidi razlog za slanje slovačkih vojnika da se bore u susjednoj Ukrajini, ali je dodao da podržava Kijev u njegovom ratu protiv ruskih snaga koje napadaju jer “sigurnost Ukrajine povećava našu vlastitu sigurnost… Jasno je da ako Ukrajina izgubi rat , dovodi rat toliko bliže našoj granici.”

Zatim je došao red na Erika Tomáša, ministra socijalnih pitanja i člana Pellegrinijeve stranke, koji je na konferenciji za novinare 27. ožujka rekao : “Želim reći ljudima, starijima i svim rizičnim skupinama, da ako Korčok postane predsjednik i ova vlada padne, izgubit ćete sva socijalna davanja.”

Žestoka borba na izborima

Tomáš nije objasnio kako je Korčok mogao prouzročiti pad vlade niti kakvu moć predsjedništvo ima nad socijalnim beneficijama koje odobrava Tomáševo vlastito ministarstvo.

Govoreći na istoj tiskovnoj konferenciji, Pellegrini se osvrnuo na pandemiju Covid-19, u kojoj je Korčok bio ministar vanjskih poslova. Stavljajući se također na stranu umirovljenika, Pellegrini je rekao da su “za vrijeme pandemije bili zatvoreni kod kuće… zamrznuli su minimalne mirovine od kojih se jedva preživljava, a nekoliko godina ih nisu povećali ni za lipu”.

Tomáš je tada najavio jednokratnu isplatu 300 eura umirovljenicima “kao kompenzaciju i naknadu za sve te štete”, kao i božićnicu od 600 eura.

Ministar obrane Robert Kaliňák 28. ožujka objavio je da će oko 20.000 slovačkih vojnika i zaposlenika ministarstva dobiti proljetni bonus od 500 eura. Da ne duljimo, ministar unutarnjih poslova Matúš Šutaj Eštok — također član Pellegrinijeve stranke Hlas — objavio je na društvenim mrežama da će gotovo 24.000 policajaca i vatrogasaca također dobiti 500 eura bonusa u svojim sljedećim plaćama.

”Ne dopustite da slovački sinovi i unuci ginu u ratu”

“Sigurno se to dogodilo neposredno prije drugog kruga predsjedničkih izbora jer imaju toliko poštovanja prema našim oružanim snagama”, rekao je Juraj Krupa, zastupnik oporbene stranke Sloboda i solidarnost (SaS). “To sigurno nema nikakve veze s izbornom korupcijom.”

Dana 5. travnja, dan prije konačnog glasovanja, članovi Pellegrinijeve stranke podijelili su iskonstruirane slike slabe starije žene koja grli muškarca u vojnoj odori, uz natpis: “Izađi i glasaj. Ne dopustite da slovački sinovi i unuci ginu u ratu.”

Bloger Jakub Goda označio je da je na originalnoj slici iz 2022. vojnik nosio plavo-žutu ukrajinsku (tj. ne slovačku) oznaku na ramenu, koja je fotošopirana.

narod.hr