Zadnji komentari

Scholz i Nehammer poručili glavnom diplomatu EU-a: “Vi ne govorite u ime Njemačke i Austrije o Gazi!”

Pin It

Izraelska vojska ušla u Gazu: "Ako civili žele spasiti živote, moraju  otići. Ovo je rat za postojanje Izraela" - N1

“Vi ne govorite u ime Njemačke i Austrije o Gazi!”

To je bila poruka koju su čelnici dviju europskih zemalja poslali glavnom diplomatu EU-a tijekom žestoke rasprave o ratu Izraela i Hamasa.

Tijekom samita čelnika EU-a u ožujku, njemački kancelar Olaf Scholz i njegov austrijski kolega Karl Nehammer suočili su se s Josepom Borrellom oko njegove višemjesečne otvorene kritike Izraela, prema dvojici dužnosnika upućenih u verbalnu razmjenu, piše Politico.

Unatoč sukobu, blok je na istom samitu pozvao na prekid vatre u Gazi u rijetkom pokazivanju jednoglasnosti među 27 šefova vlada Europske unije. Oba dužnosnika, kao i drugi citirani u priči, zatražili su anonimnost kako bi iskreno govorili o privatnom razgovoru europskih vođa.

“Borrell poput Europskog vijeća”

Prijekor čelnika vrha diplomacije bloka vrlo je neobičan s obzirom na to da je Borrellova uloga predstavljati Europsku uniju kada je riječ o pitanjima vanjske i sigurnosne politike. Jedan od dužnosnika rekao je da je formulacija bila “otvorena” i da se dogodila pred drugim europskim čelnicima. Još je čudnije što Scholz i Borrell potječu iz iste socijalističke obitelji.

Drugi dužnosnik EU-a odbio je komentirati “nagađanja o raspravama iza vrata unutar Europskog vijeća”. Dužnosnik je dodao: “Borrell je uvijek osuđivao napade Hamasa, pozivao na bezuvjetno oslobađanje svih talaca, na humanitarnu pauzu koja vodi do održivog prekida vatre, na humanitarnu pomoć i na rješenje s dvije države, a to je nešto poput zaključaka Europskog vijeća koje su čelnici jednoglasno dogovorili u ožujku.”

Čelnici Europske unije ponovno će se okupiti na još jednom sastanku u srijedu i četvrtak kako bi razgovarali o vanjskoj politici bloka, nekoliko dana nakon prvog izravnog napada Irana na Izrael u kojem je korišteno 300 projektila i bespilotnih letjelica.

Europski pristup krizi u Pojasu Gaze

Dvojica drugih europskih diplomata rekla su za Politico da su se odnosi između Berlina i Borrella pogoršali nakon katastrofalne konferencije za novinare u Moskvi 2021. kada visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku nije reagirao na praktično negiranje ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova da je ruski oporbeni čelnik Aleksej Navaljni otrovan nervnim agensom.

Njemačka je ovaj tjedan odbacila optužbe na najvišem sudu UN-a iz Nikaragve da podržava genocid u Gazi prodajom oružja Izraelu. Njemačka je jedan od najvećih dobavljača oružja Izraelu, odobrivši u 2023. izvoz naoružanja vrijednog 326,5 milijuna eura. Njemačka također nije ukinula zabranu financiranja Agencije UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) nakon što je Izrael optužio agenciju, bez pružanja dokaza, da pomaže borcima Hamasa. Tužbu je u ožujku odbacio visoki dužnosnik EU-a za humanitarnu pomoć Janez Lenarčič budući da izraelski dužnosnici nisu pružili nikakve dokaze.

Austrija je, u usporedbi s Njemačkom, od početka rata zauzela više proizraelski stav u razgovorima o donošenju odluka u Europskoj uniji , na primjer, o sankcijama protiv izraelskih doseljenika. Mjesecima nakon napada u listopadu, 27 čelnika EU-a bilo je podijeljeno oko rata. Austrija i Njemačka, zajedno s Mađarskom i Češkom, bili su neki od više proizraelskih glasova, dok su Španjolska – iz koje potječe Borrell – Irska i Belgija bile kritičnije prema Izraelu u europskoj debati. Sastanak europskih čelnika u ožujku bio je prvi put da se EU složio pozvati na prekid vatre usred sve glasnijih upozorenja humanitarnih organizacija o sve većoj humanitarnoj tragediji i gladi u Gazi.

geopolitika.news