Zadnji komentari

SAD kaže da je slanje vojnih ‘trenera’ u Ukrajinu ‘neizbježno’

Pin It

August Marks Atomic Bomb Anniversary - Nevada Department of Veterans  Services

U dodatnom koraku u prema eskalaciji rata, SAD je rekao da je slanje vojnih instruktora da sudjeluju u ratu u Ukrajini “neizbježno”, izvijestio je The New York Times.

Američki najviši časnik, general Charles Q. Brown Jr., predsjednik Združenog stožera, rekao je da će zapadne vojske Kijevu “u nekom trenutku” osigurati vojne instruktore. Taj potez bi bio značajan odmak od prethodne nevoljkosti NATO-a da “stavi čizme” na teren u Ukrajini.

“Stići ćemo tamo na kraju, s vremenom”, rekao je Brown novinarima, prema izvješćima. Naglasio je da bi to sada dovelo u opasnost “hrpu NATO instruktora” i vezalo protuzračnu obranu koja bi se bolje koristila za zaštitu ukrajinskih vojnika na bojnom polju.

Washington polako, ali sigurno pomiče svoje zabrane

Otkriće dolazi samo dan nakon što je američki državni tajnik Antony Blinken rekao da je “na Ukrajini da odluči” želi li koristiti oružje proizvedeno u SAD-u za napade na ciljeve unutar ruskog teritorija, što je značajno ublažavanje prethodne zabrane, zbog strah od izazivanja slične ruske odmazde.

Ova objava također se nadovezuje na ranije izjave francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da NATO ne bi trebao isključiti mogućnost upućivanja trupa u borbu u Ukrajini kako bi održao “stratešku dvosmislenost” u borbi protiv Rusije. Te su izjave izazvale oštru osudu Kremlja.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je vojne manevre s ruskim nuklearnim projektilima kao odgovor kao signal Zapadu do čega bi moglo dovesti njegovo izravno sudjelovanje u ratu u Ukrajini. Sve veći broj europskih zemalja slijedio je Macronov primjer i signalizirao spremnost da razmotri slanje vojnog osoblja u Ukrajinu. Estonski dužnosnik rekao je prošlog tjedna da “ozbiljno” razgovaraju o mogućnosti slanja trupa u zapadnu Ukrajinu u neborbenim ulogama, dok je ministar vanjskih poslova Litve rekao da bi misije obuke u Ukrajini “mogle biti prilično izvedive”.

Druge vodeće europske zemlje, poput Njemačke, odbacile su bilo kakvo izravno sudjelovanje svojih trupa u ratu. Sugestija o izravnom vojnom sudjelovanju Zapada u sukobu dolazi dok su Oružane snage Ukrajine (AFU) pod sve većim pritiskom novog teškog napada u smjeru Harkova gdje ruske snage napreduju prvi put u posljednjih nekoliko mjeseci.

Tmurna slika za Ukrajinu

U isto vrijeme malo od 61 milijarde dolara nove američke vojne pomoći se već i pojavilo se na bojnom polju, prema izvješćima s bojnog polja, a Rusija nastavlja uništavati ukrajinsku energetsku infrastrukturu. Najmanje polovica svih ukrajinskih energetskih proizvodnih kapaciteta oštećena je ili uništena.

Uz ogromnu krizu s manjkom streljiva, Ukrajina pati od manjka broja ljudi, budući da neobjavljeni gubici dosežu “katastrofalne razine” prema bivšem glavnom ukrajinskom generalu Valeriju Zalužnom, kojeg je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski smijenio s dužnosti ranije ove godine.

Kao rezultat toga, ukrajinski dužnosnici zatražili su od svojih kolega iz Amerike i NATO-a da pomognu u obuci 150 000 novih novaka bliže prvoj liniji radi bržeg raspoređivanja, izvještava NYT. Ukrajinsko izaslanstvo trenutno je u Washingtonu kako bi lobiralo za veću pomoć SAD-a. Do sada su SAD odbijale te pozive, ali je Brown rekao na konferenciji za novinare da se NATO-ovo raspoređivanje instruktora čini “neizbježnim”. “Stići ćemo tamo na kraju, s vremenom”, rekao je.

geopolitika.news