Zadnji komentari

Naoružavanje Irana traje

Pin It

Iran, oružje i embargo – DW – 01.09.2020

Arapske zemlje u Perzijskom zaljevu također već dugo gledaju na Iran sa sumnjom, ključnim čimbenikom u odluci Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina da normaliziraju odnose s Izraelom 2020., te Saudijske Arabije da razmotri takav potez.

Iran je tijekom godina pružio financijsku i drugu potporu palestinskoj militantnoj skupini Hamas, koja je vodila napad 7. listopada 2023. na Izrael koji je pokrenuo rat u Gazi, te manji, ali radikalniji palestinski Islamski džihad, koji je u njemu sudjelovao. Ali nema dokaza da je Iran bio izravno uključen u napad.

Od početka rata iranski čelnici izrazili su solidarnost s Palestincima. Njihovi saveznici u regiji otišli su mnogo dalje. Libanonska militantna skupina Hezbollah, vojno najnapredniji iranski opunomoćenik, vodi sukob niskog intenziteta s Izraelom od početka rata u Gazi. Dvije strane trgovale su štrajkovima gotovo svakodnevno duž izraelsko-libanonske granice, prisiljavajući desetke tisuća ljudi s obje strane na bijeg. Međutim, sukob se do sada nije pretvorio u rat u punom opsegu koji bi bio katastrofalan za obje zemlje.

Milicije u Siriji i Iraku koje podupire Iran pokrenule su opetovane napade na američke baze u prvim mjesecima rata, ali su se povukle nakon američkih osvetničkih napada zbog napada dronom u kojem su u siječnju ubijena tri američka vojnika. Jemenski pobunjenici Huti, još jedan saveznik Irana, u više su navrata ciljali međunarodni pomorski promet u onome što prikazuju kao blokadu Izraela. Ti napadi, koji često ciljaju brodove bez očitih veza s Izraelom, također su izazvali odmazdu pod vodstvom SAD-a.

Utjecaj Irana proteže se izvan Bliskog istoka i njegova suparništva s Izraelom. Izrael i zapadne zemlje već dugo sumnjaju da Iran slijedi nuklearno oružje pod krinkom mirnog atomskog programa u onome što vide kao prijetnju neširenju oružja svugdje.

Iran i uranij

Povlačenje tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa iz značajnog nuklearnog pakta između Irana i svjetskih sila 2018. i njegovo uvođenje rušenja sankcija navelo je Iran da postupno odustane od svih ograničenja koja su sporazumom stavljena na njegov program.

Ovih dana Iran obogaćuje uranij do 60 % čistoće – blizu razine oružja od 90 %. Nadzorne kamere koje je postavila UN-ova nuklearna agencija su poremećene, a Iran je zabranio neke od najiskusnijih inspektora agencije. Iran je uvijek ustrajavao kako je njegov nuklearni program isključivo u miroljubive svrhe, ali Sjedinjene Države i drugi vjeruju kako je imao program aktivnog nuklearnog oružja do 2003.

Vjeruje se da je Izrael jedina nuklearno naoružana sila na Bliskom istoku, ali nikada nije priznao da ima takvo oružje.

Iran se također nametnuo kao ključni saveznik Rusije nakon invazije na Ukrajinu, a mnogi ga optužuju za nabavu eksplodirajućih bespilotnih letjelica koje su izazvale kaos u ukrajinskim gradovima. Sam Raisi opovrgnuo je navode prošle jeseni u intervjuu za The Associated Press, rekavši da Iran nije isporučio takvo oružje od izbijanja neprijateljstava u veljači 2022.

Iranski dužnosnici dali su kontradiktorne komentare o bespilotnim letjelicama, dok američki i europski dužnosnici kažu da sam broj koji se koristi u ratu u Ukrajini pokazuje da se protok takvog oružja intenzivirao od početka rata.

Darko Kovačić/hrvatski-fokus.hr