Zadnji komentari

Gubi li Biden tlo pod nogama? Opet oštro napao Vrhovni sud

Pin It

Joe Biden in Illinois: Joliet visit boosts Rep. Lauren Underwood, president  calls Medicare, Social Security critics 'idiots” - Chicago Sun-Times

Prije nekoliko dana američki Vrhovni sud presudio je kako sveučilišta ne mogu uzeti rasu kao kriterij pri odlučivanju o upisu studenata na fakultet, ocijenivši to načelo neustavnim.

Na tu je odluku 29. lipnja odmah reagirao američki predsjednik Joe Biden, pozvavši visokoškolske ustanove da pri odabiru studenata uzmu u obzir izazove s kojima se suočavaju, uključujući rasnu diskriminaciju.

Odluka o ukidanju pozitivne diskriminacije je posljednja u nizu presuda o pitanjima za koje se smatralo da su riješena, poput prava na pobačaj.

Biden je na pitanje je li riječ o odmetnutom sudu koji se ne obazire na postignute standarde tada odgovorio: “Ovo nije normalan sud”.

Višak kilograma i tvrdoglavi celulit? Isprobajte ove detoks flastere --> pogledajte kako djeluju

Vrhovni sud donio novu odluku u korist Trumpa

Međutim, jučer se aktualni američki predsjednik ponovo kritički osvrnuo na isti sud koji je u ponedjeljak presudio kako bivši predsjednik Donald Trump može uživati imunitet od kaznenog progona za pojedine radnje koje je poduzeo tijekom mandata s ciljem poništavanja rezultata predsjedničkih izbora 2020.

Vrhovni sud je procijenio da Trump ne može biti procesuiran za one radnje koje je poduzeo, a koje su bile u skladu s njegovim ustavnim ovlastima kao predsjednika, ali može za svoje privatne poteze.

“Ova je nacija utemeljena na načelima kako u Americi nema kraljeva. Ova odluka to iz temelja mijenja. Sada je čovjek koji je poslao rulju na Kapitol suočen s kriminalnom osudom za ono što se dogodilo toga dana. Američki narod zaslužuje odgovor na sudovima prije nadolazećih izbora, a zbog ovakve odluke to je sada vrlo, vrlo malo vjerojatno. Ovo je strašna protuusluga američkom narodu”, oštro je Biden napao najvišu sudbenu instancu u SAD-u.

U neugodnom položaju

Biden, koji je potpuno podbacio na nedavnoj prvoj TV debati s gotovo sigurnim republikanskim kandidatom za predsjedničke izbore ujesen ove godine Donaldom Trumpom (formalna, nužna potvrda bit će donesena ovoga mjeseca na stranačkoj konvenciji), ovom se odlukom Vrhovnog suda našao u još težoj situaciji, jednako kao i Demokratska stranka čiji je on kandidat.

Posljednjih dana brojni američki mediji, uključujući i one posve odane demokratima, otvoreno pišu o Bidenovim zdravstvenim problemima i njegovoj sposobnosti za kandidaturu za novi mandat, o sve češćim kritikama protiv Bidenove kandidature i od strane mnogih demokrata, mogućim zamjenskim kandidatima i slično.

Ovime će, nesumnjivo ojačani Trump koji i dalje vodi ispred Bidena u većini ključnih država, dobiti dodatni vjetar u leđa. Naime, u svojoj dosadašnjoj kampanji Biden je oštro napadao Trumpa upravo zbog njegove uloge u neredima 6. siječnja 2021. Na Capitol Hillu, kada je veliki broj Trumpovih simpatizera upao u zgradu Kongresa vjerujući u Trumpove tvrdnje u navodnu neispravnost izbornih rezultata i da je upravo on pobjednik izbora 2020. godine.

geopolitika.news