Zadnji komentari

Ministar Šipić najavio prve konkretne mjere za demografski oporavak Hrvatske – moramo vratiti naše iseljenike i povećati broj novorođene djece!

Pin It

DP-ov ministar komentirao vruć krumpir u svom resoru: 'Nismo položili  oružje'

Ministar demografije i useljeništva Ivan Šipić u velikom je intervjuu za Hrvatski katolički radio najavio donošenje prvih konkretnih mjera kako bi se ublažila demografska kriza u Hrvatskoj:

''Demografija je nadstranačko pitanje, ključno za opstojnost hrvatskog naroda, ali i Europe. Sigurno je da će trebati dosta napora, ali i sredstava, da se trendovi iseljavanja konačno zaustave i zato ću za idući proračun predložiti i konkretne mjere. Prije svega, treba raditi na povratku onih koji su se iselili iz Hrvatske u zemlje zapadne Europe''.

''Također bi potomcima naših iseljenika trebalo omogućiti da dođu živjeti u Hrvatsku. No, da bi se to ostvarilo, bit će nužna, primjerice, i promjena Zakona o strancima, i to tako da se produlji rok u kojem oni moraju realizirati svoje pravo na ostanak u Hrvatskoj s jedne na dvije plus dvije godine''.

''Među ostalim, predložit ćemo i paket mjera za obitelji s više djece jer se bez novorođenih neće moći oporaviti dijelovi zemlje poput Like, Slavonije ili zaleđa Dalmacije. Novčane potpore za svako rođeno dijete trebale bi iznositi 600 eura. Ženama bi se priznao mirovinski staž od jedne godine za svako rođeno dijete, a primjereno tome bi se smanjila i dob za njihov odlazak u mirovinu''.

''Želim naglasiti i važnost potpore države roditeljima odgojiteljima. Svim obiteljima koje teže roditi djecu treba pomoći. Pomaže se, ali ondje gdje majka stvarno želi roditi dijete više, država mora slušati, čuti i postupati hrabro''.

''Ja ću postupati po savjesti, kao i kada sam glasao protiv Istanbulske konvencije. Ako razne udruge pokušavaju uvesti, tko zna kakva, nova mjerila odgoja naše djece, onda valjda postoji netko tko je sad trenutno tu gdje je i tko može reći svoj stav. Većina hrvatskog naroda diše tako da ne želi rodnu ideologiju u našim školama. Ne želimo to u našim institucijama. Ako svi imaju pravo izbora i reći što misle, to imamo pravo i mi''.