Zadnji komentari

Kamala Harris protiv Trumpa: Šanse, prednosti i mane

Pin It

Kamala Harris is a very weird person

Nakon što je Joe Biden izašao iz predsjedničke utrke, sadašnja potpredsjednica Kamala Harris je uvjerljiva favoritkinja za predsjedničku kandidatkinju Demokratske stranke. Ipak, najveći izazov za Harris nije unutar njene stranke. Naime, prema dosadašnjim anketama ona protiv Trumpa kotira slično kao i Biden, a Biden je bio iza Trumpa u mnogim nacionalnim anketama i anketama na bojnom polju

– što je ubrzalo predsjednikovo povlačenje.

U zadnjoj nacionalnoj anketi NBC Newsa, provedenoj više od tjedan dana nakon Bidenovog lošeg nastupa u debati, ali prije pokušaja atentata na Trumpa, i Biden i Harris zaostajali su za Trumpom za 2 boda među registriranim glasačima. Trump je predvodio Bidena u omjeru 45%-43%, dok je imao 47% naspram 45% za Harris.

Slično tome, nacionalna anketa Fox Newsa nakon debate pokazala je da Trump vodi s 1 postotnim bodom u odnosu na Bidena (Trump 49%, Biden 48%) i Harris (Trump 49%, Harris 48%) među registriranim biračima.

No, druge ankete pokazale su da Harris malo nadmašuje Bidena za 1 ili 2 boda – iako, ključno, još uvijek zaostaje za Trumpom. Nacionalna anketa CBS News/YouGov je provedena nakon pokušaja atentata i tada je pokazala da Trump vodi pred Bidenom za 5 bodova među vjerojatnim glasačima (52% prema 47%), dok je pokazala da Harris zaostaje za 3 boda, 51% prema 48%. A u anketama New York Timesa/Siena Collegea u swing državama Pennsylvaniji i Virginiji, Harris je za imao 2 boda bolje rezultate od Bidena među vjerojatnim biračima u ove dvije države.

Ne muče je isti problemi kao i Bidena

Razlika je ta što Harris nešto bolje kotira kod glasača tamnije boje kože nego Biden. Trump još bolje kotira kod bijelih glasača kada mu je protivnica Harris, nego što je bio slučaj u odnosu na Bidena.  Prema dobi, prema spolu i među latino glasačima – nema o gotovo nikakve razlike između Bidena i Harris.

Sve u svemu Trump, koji je službeno prihvatio republikansku nominaciju na republikanskoj konvenciji prošlog tjedna, vodi protiv Harrisa za 2 boda, prema ukupnom prosjeku nacionalnih anketa, 47 posto podrške prema 45 posto. To je otprilike isto kao i Trumpova prednost od 2,5 boda u odnosu na Bidena, piše The Hill.

“Njezina podrška na nacionalnoj razini odražava Bidenovu i nije sjajna”, rekao je Scott Tranter, direktor statističke tvrtke DDHQ, tjedan dana prije nego što je objavljena vijest o Bidenovom odlasku. “Njena je prednost, međutim, je to što nema svu prtljagu koju ima Biden, a glasači će je moć pogledati sa svježinom”. Drugim riječima, nema problema s memorijom i kognitivnim sposobnostima koje ima Biden. Dapače, Harris je brža, oštrija i duhovitija u kritikama Trumpa od Bidena. U žalosnom političkom orkuženju gdje su politička nadmetanja postala svojevrsni reality show bez prave supstance, ta njena sposobnost bi mogla biti važna.

Trumpov tim već preusmjerio kritike na Harris

Trumpov je već usmjerio svu svoju “paljbu” na Harris  (s kritikama nikada nisu ni skroz prestali), pa su je tako prozvali “lutkom” kojom sada upravlja Biden iz sjene. Osim toga, Trumpov tim vjeruje da je može označiti kao glavnu i odgovornu za ono što nazivaju “otvorenom” južnom granicom SAD-a pod Bidenovom administracijom, te je opisati njezinim mandatom američke senatorice i, prije toga, državne tužiteljice Kalifornije i okruga San Francisco. Čineći to, cilj je oživjeti iste probleme koji su je mučili na predizborima Demokratske stranke 2020., kada su je kritizirali jer je bila previše meka prema kriminalu, piše The Guardian.

Trumpu će pomoći i preživljeni pokušaj atentata i njegova brza i vješta reakcija na metke od kojih ga je jedan okrznuo. Naime, mnoge ankete su provođene prije tog incidenta, pa mu svejedno daju blagu prednost. Atentat će ojačati snagu Trumpova narativa. Naime, Trump se godinama predstavlja kao heroj i borac protiv establišmenta, svojevrsni mučenik, a fotografija krvavog uha i podignute pesnice dok ga iznose agenti ispred američke zastave djeluje kao prizor iz holivudskog filma i takav prizor se zasigurno urezao u svijest glasača.

geopolitika.news