Zadnji komentari

Orban tvrdi da zna koje političare mu vrh EU sprema kao zamjenu

Pin It

EU officials blast Hungary’s Orban over Ukraine stance, democratic decline

Mađarski premijer Viktor Orbán nazvao je ovotjednu spornu raspravu u Europskom parlamentu “pokušajem razapinjanja” njega unutar Europske unije. “Oni koji su tamo došli raspravljati željeli su našu krv i nisu uopće željeli smislenu raspravu, već su zamislili političko premlaćivanje i napali nas”, rekao je populistički čelnik u intervjuu za mađarski državni radio Kossuth jutros.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen kritizirala je Orbána u svom govoru u parlamentu, koji je uslijedio odmah nakon obraćanja mađarskog čelnika, kritizirajući ga da se dodvorava Vladimiru Putinu, dopušta strano uplitanje Rusije i Kine te da je iznevjerio mađarski narod”.

“Svrgavanje mađarske vlade”

Von der Leyen i čelnik Europske pučke stranke Manfred Weber otvoreno su objavili svoju namjeru svrgavanja mađarske vlade”, ustvrdio je Orbán. “Činjenica da nam ovo otvoreno bacaju u lice, da umjesto da se bave europskim poslovima pokušavaju srušiti vladu jedne države članice i zamijeniti je drugom, neobična je otvorenost i besramnost oko toga”, rekao je.

Orbán je ustvrdio da su dvije glavne političke obitelji u EU već identificirale koga žele na vrhu Mađarske. “Europski socijalisti žele delegirati Kláru Dobrev [zastupnicu u Europskom parlamentu], a EPP želi stranku Tisza s Péterom Magyarom [također zastupnik u Europskom parlamentu]. Ovo je koalicija čiji se brak dogodio pred našim očima, koju su slavili von der Leyen kao matičar i Manfred Weber kao kum”, rekao je Orbán.

Magyar, bivši insajder Fidesza koji je sada Orbánov veliki kritičar, reagirao je ubrzo nakon intervjua: “Detektor laži bljeskao je u svakoj točki Orbánove radijske seanse”, napisao je Magyar u objavi na Facebooku. “Stranka Tisza uvijek je jasno davala do znanja da odbija svaki vanjski utjecaj. Zajedno s milijunima Mađara zamijenit ćemo Orbánovu vladu kod kuće”.

geopolitika.news