Zadnji komentari

Opasan teritorij je izraz “seksualno i reproduktivno zdravlje i reproduktivna prava”

Pin It

POBAČAJ (ABORTUS) - RAZLIČITI POSTUPCI

Zapadne zemlje dodale su otrovnu pilulu novom obvezujućem međunarodnom ugovoru o pravu na razvoj. Otrovna pilula povezana je s pobačajem. Ugovor bi postao prvi koji bi uključivao obvezu vezanu uz “seksualno i reproduktivno zdravlje i reproduktivna prava”.

Svrha novog ugovora je potvrditi suverenitet zemalja u razvoju i njihovo pravo da nastave svoj gospodarski i društveni razvoj bez uplitanja bivših kolonijalnih sila.

Ironija je u tomu što mnogi novi jezik smatraju novim kolonijalizmom; prava na pobačaj, prava homoseksualaca/transrodnih osoba i seksualna prava djece. Sva ova pitanja su zapadnjačka nametanja uglavnom tradicionalnijim zemljama globalnog juga.

Mnoge zemlje u razvoju mogu misliti da su pojmovi povezani s reproduktivnim zdravljem u međunarodnoj politici bezopasni ili da se mogu protumačiti na benigni način na nacionalnoj razini. Dugogodišnji stručnjaci kažu da su u krivu i da te vlade ne shvaćaju stvarnost dodavanjem te fraze novom obvezujućem sporazumu.

Zbrka oko ugovora proizlazi iz činjenice da su ti uvjeti već dugi niz godina dio neobvezujućih međunarodnih sporazuma.

Moćne zapadne vlade vide ove fraze na jedan način, dok ih zemlje u razvoju vide na drugi način. S obzirom na to da Zapad ima sav novac, uvjereno je da ove fraze ne znače zdravlje majki, planiranje obitelji i prevenciju HIV/AIDS-a, već mnoštvo seksualnih prava koja promiče Zapad.

UN-ovo tumačenje uključuje pravo na pobačaj i prava homoseksualaca/transrodnih osoba

Zemlje u razvoju mogle bi pomisliti da mogu izbjeći kontroverzna tumačenja jezika reproduktivnog zdravlja u novom ugovoru definirajući ga u nacionalnim zakonima i politikama na isti način kao što to čine s neobvezujućim sporazumima. Ali to je opasan teritorij jer izraz “seksualno i reproduktivno zdravlje i reproduktivna prava” ne bi imao prazno značenje koje bi trebalo popuniti nacionalnim zakonima. To bi imalo međunarodno pravno značenje. To međunarodno značenje ne bi bilo određeno samo gledanjem na nacionalne zakone i politike, već i na međunarodne programe o reproduktivnom zdravlju koje podržava Zapad temeljene na postojećim sporazumima UN-a. Takvo tumačenje nužno bi uključivalo pravo na pobačaj i prava homoseksualaca/transrodnih osoba.

To je osobito istinito jer države članice UN-a koje su do sada sudjelovale u pregovorima o sporazumu nisu uključile nikakva upozorenja, kvalifikacije ili druga ograničenja o tome kako bi se jezik reproduktivnog zdravlja trebao razumjeti. Termin je dodan na kraju pregovora o nacrtu sporazuma u Ženevi prošle godine, bez davanja prilike vladama da se usprotive ili čak pruže više konteksta za taj pojam.

To je u oštroj suprotnosti s pregovorima o jedinom drugom međunarodnom ugovoru koji spominje reproduktivno zdravlje, Konvenciji o zaštiti i promicanju prava i dostojanstva osoba s invaliditetom (u daljnjem tekstu: CRPD). Kada se prije dvadeset godina pregovaralo o tom sporazumu, države članice UN-a izričito su se složile da pobačaj nije međunarodno pravo u fusnoti koja je bila dio zapisnika pregovora o tom sporazumu. Takva fusnota nije dogovorena u pregovaračkoj evidenciji novog ugovora o pravu na razvoj, iako je jezik reproduktivnog zdravlja postao kontroverzniji nego prije dvadeset godina. Sada uključuje pitanja seksualnih prava, a ne samo pobačaj.

Uključivanje “seksualnog i reproduktivnog zdravlja i reproduktivnih prava” potkopava samu svrhu novog sporazuma, naime, spriječiti zapadno uplitanje u unutarnju politiku i donošenje politika u zemljama koje su nekoć bile njihove bivše kolonije.

Opća skupština UN-a trebala bi odlučiti o sudbini novog sporazuma u nadolazećim tjednima.

Stefano Gennarini/hrvatski-fokus.hr