Zadnji komentari

Rusija i dalje napreduje u Donbasu, odbijen novi ukrajinski pokušaj u Kursku

Pin It

Dok ruske snage napreduju u Donbasu, odgovor Ukrajine je napad na Rusiju

Rusija je objavila da su njezine snage zauzele još jedno naselje u Donjetsku. Dodaju da su odbili nove pokušaje ukrajinske vojske u proboju u zapadnom Kursku u Rusiji. Ruske snage vode ulične borbe s ukrajinskim trupama u predgrađima istočnog grada Selidova, u trenutku kada Rusija nastoji preuzeti kontrolu nad cijelim Donbasom, javljaju proruski blogeri.

U rujnu ove godine Rusija je ostvarila najbrže napredovanje na bojišnici

Od početka invazije u veljači 2022. ruske snage su u rujnu ove godine najbrže napredovale na bojišnici. S druge strane, Ukrajina je zauzela dijelić ruske oblasti Kursk, no kako vrijeme odmiče to se pokazuje kao uzaludna operacija. Najveći ruski proboj ostvaren je u istočnoj regiji Donbas koju Rusija želi staviti pod potpunu kontrolu.

Posljednjih tjedana ruske snage okružile su gradove u Donjetsku i onda polako stezale obruč, sve dok nisu prisilile ukrajinske snage na povlačenje. Prema blogerima, upravo to rade u Selidovu, gradiću s predratnim brojem stanovnika od oko 20 000. “U gradu se vode borbe za svaku ulicu, jednu po jednu. Napad na Selidove je pojačan”, napisao je Jurij Podoljaka, poznati proruski bloger iz Ukrajine.

Drugi blogeri su objavili video snimku intenzivnog granatiranja grada. Rusko ministarstvo obrane nije to komentiralo, a nije se oglasio ni Kijev.

Rusija trenutačno kontrolira oko 80 posto Donbasa

Rusija trenutačno kontrolira oko 80 posto Donbasa površine 117 000 kvadratnih kilometara. Napreduje zapadno uzduž 100 km od 1200 km duge bojišnice oko taktički važnih središta Pokrovska i Kurakhove.

Rat u Ukrajini ulazi, kako tvrde ruski dužnosnici, u najopasniju fazu u jeku ruskog napredovanja na terenu, dok Zapad razmišlja kako će se taj rat završiti.

Ukrajina traži članstvo u NATO-u, dok Rusija kaže da je to za nju neprihvatljivo. SAD i ključni NATO-ovi saveznici nisu javno odobrili poziv Volodimira Zelenskog da njegova zemlja odmah uđe u članstvo Saveza. To je ujedno i prva točka “Plana pobjede” ukrajinskog predsjednika.

Ruske snage zauzele su petinu Ukrajine. Kontroliraju 98,5 posto Luhanska i 60 posto Donjetska. Zajedno te dvije regije čine Donbas.

Tijekom noći Ukrajina je Moskvu gađala dronovima

Ukrajina je dronovima tijekom noći gađala Moskvu i tvornicu vojnog eksploziva duboko u ruskom teritoriju. Izvijestili su to u nedjelju ruski dužnosnici i kanali na Telegramu, prenosi HRT.

Ruska protuzračna obrana srušila je 110 ukrajinskih bespilotnih letjelica iznad Rusije, priopćilo je ministarstvo obrane. Jedna je srušena iznad moskovske regije, 43 iznad pogranične regije Kursk i 27 iznad jugozapadne regije Lipek.

Iz Ukrajine nije bilo komentara o napadima dronovima. Kijev često govori da njegovi zračni napadi ciljaju infrastrukturu ključnu za ruske ratne napore i da su odgovor na kontinuirane zračne napade Moskve na Ukrajinu.

S druge strane, ruski dužnosnici često ne otkrivaju puni razmjer štete koju su nanijeli napadi bespilotnim letjelicama, posebice na vojnoj, prometnoj ili energetskoj infrastrukturi.

narod.hr