Zadnji komentari

OBRAT – Donald Trump vodi u anketama ispred Kamale Harris

Pin It

Donald Trump's Foreign Policy Positions

Od četvrtka vodi u Wisconsinu, ključnoj državi za pobjedu na predsjedničkim izborima 4. studenoga

Prema najnovijim anketama bivši američki predsjednik Donald Trump vodi u anketama ispred demokratske predsjedničke kandidatkinje Kamale Harris u ključnim saveznim državama.

U četvrtak su Rasmussen Reports i American Thinks objavili rezultate najnovijeg istraživanja. Anketa pokazuje da je Trump ispred Harris za 49 posto prema 47 posto među vjerojatnim biračima u Wisconsinu. Nakon što je anketa objavljena, RealClearPolitics (RCP) ažurirao je svoj alat za praćenje anketa za državu kako bi Trumpu dao ukupnu prednost od 0,1 postotnoga boda. Inače, K. Harris imala je bolji prosjek od Trumpa u Wisconsinu od početka kolovoza i još u srijedu Harris je vodila u ovom državi s prednošću od 0,2 postotna boda.

Nakon ovih najnovijih anketa koje joj ne idu u korist Harris je u četvrtak otputovala u Wisconsin na brojne događaje u kampanji.

Manje od tri tjedna prije izbornog dana, širenje na svakom od “Top Battlegrounds” koje je pratio RCP favoriziralo je Trumpa. Od četvrtka, Trumpova prednost bila je:

1,1 postotni bod u Arizoni

0,5 bodova u Nevadi

0,1 bod u Wisconsinu

0,9 bodova u Michiganu

5 bodova u Pennsylvaniji

1 bod u Sjevernoj Karolini

0,9 bodova u Georgiji

Ova vijest dolazi samo dan nakon što je Polymarket otkrio da je Trump prestigao Harris u šest saveznih država.

Koeficijenti na tržištu klađenja pokazuju da Trump sada vodi u ovim saveznim državama:

Arizona

Georgija

Pennsylvania

Wisconsin

Nevada

Michigan

Harris je ranije imala bolje rezultate od Trumpa u nekim od tih država.

Do prije samo nekoliko dana, Harris je bila u prednosti u Wisconsinu i Nevadi.

Druga tržišta klađenja također su favorizirala Trumpa.

Prošlog tjedna The Wall Street Journal izvijestio je da je anketa koju je proveo pokazala da glasači u promjenjivim državama smatraju da je Trump sposobniji od Harris da se nosi s gospodarstvom i sigurnošću granica. Gospodarstvo i granica dva su pitanja koja su ocijenili kao svoja glavna područja zabrinutosti na izborima.

Harris je dobila bolje ocjene kada su u pitanju pitanja kao što su zdravstvena skrb i pristupačnost stanovanja. Sve u svemu, piše list, kandidati su bili “praktički izjednačeni” u državama na bojnom polju koje je anketa ispitala.

Prosjek RCP-a za nacionalne ankete pokazao je da Harris vodi 49,2 % prema 47,7 % od četvrtka. Međutim, stranica Elektorskog kolegija na stranici pokazuje da je Trump favoriziran za osvajanje 219 elektorskih glasova, a Harris se predviđa da će dobiti 215. Stranica napominje da su 104 elektorska glasa označena kao “Toss-ups”.

A s RCP-ovom opcijom “No Toss-up“, Trump vodi Harris 312-226 nakon što su Wisconsin, Nevada, Michigan i Pennsylvania počeli naginjati GOP-u u posljednjih nekoliko tjedana.

U međuvremenu, čini se da američki Senat također naginje prema tijesnoj republikanskoj većini, prema RCP-u. RCP-ova stranica “Bitka za Dom 2024.” pokazuje da su republikanci favorizirani za 207 mjesta, demokrati za 196 država i 32 mjesta koja ostaju otvorena “Toss Ups”. Njegova stranica “Utrke za guvernera 2024.” prikazuje 23 demokrata i 26 republikanaca. New Hampshire je jedina država u kategoriji “Toss Ups” za guvernerske utrke.

Frank Bergman/hrvatski-fokus.hr