Zadnji komentari

Rusi ostvarili veliki proboj: Ako padne ovaj grad, bit će nadomak osvajanja cijelog Donjecka

Pin It

Ukrajinski zapovjednik Rostislav Kašjanenko opisao je nedavne ruske napade na položaje kod strateškog grada Časiv Jara kao ključnu točku sukoba, rekavši: “Ovo je Ahilova peta ruske taktike”.

Kašjanenko i njegova satnija šest mjeseci uspijevaju spriječiti ruske trupe da probiju tampon-zonu koja bi im omogućila pristup gradu, no ovog su tjedna moskovske snage izvršile proboj na dvije točke kanala koji se proteže istočno od Časiv Jara. Ovaj napredak može označiti prekretnicu u pokušaju Rusije da zauzme grad, koji bi otvorio put prema ostatku regije Donjeck.

Ruske trupe koriste dronove, artiljeriju i navođene bombe kako bi stekle uporište u Časiv Jaru, a Kašjanenko upozorava na tanku liniju između obrane i pada grada: “Dovoljna je jedna greška i Časiv Jar bi mogao pasti za nekoliko dana”. Zadržavanje gradova poput Časiv Jara, ključnog za Kijev, važno je kako bi se pokazalo i ukrajinskom narodu i zapadnim saveznicima da su snage Kijeva sposobne obraniti strateški važan teritorij.

Ukrajinske snage imaju i određene geografske prednosti – Časiv Jar leži na najvišoj točki u okolici, a kanal koji prolazi od sjevera prema jugu do ovog je tjedna služio kao prepreka ruskom napredovanju. No, brutalna borba uzima danak: Kašjanenkova satnija izgubila je trideset vojnika, dok je sedamdeset iz drugih jedinica poginulo braneći grad. Kako bi održali liniju obrane, prisiljeni su skupljati rusko oružje, što svjedoči o manjku opreme.

“Nizak moral”

Nakon osvajanja obližnjeg Bahmuta, Rusija je stigla do kanala kod Časiv Jara, no napredovanje je usporeno. S obzirom na neuspješne oklopne napade tijekom ljeta, ruske snage su se prilagodile, oslanjajući se sada na napadačke dronove koji otežavaju Ukrajincima dopremu pojačanja i evakuaciju ranjenih. Tom Røseth, stručnjak sa Norveškog fakulteta za obranu, ističe da se zbog tvrdoglave obrane Časiv Jara ruska vojska sada fokusira na pronalaženje slabosti u drugim dijelovima bojišnice, posebice na južnom području Torecka.

Ukrajinski vojnici sada se suočavaju s još jednom ključnom fazom u pokušaju obrane Časiv Jara, grada čiji bi pad otvorio put prema daljnjem širenju ruskih snaga u regiji Donjeck.

geopolitika.news