Zadnji komentari

'Konstitutivni' Livnjaci bi u drugu državu, 'Republiku Srpsku'….a gdje će onda Neumljani!?

Pin It

Uvod: Prijevoj Vaganj, na prašnjavoj cesti Sinj-Livno, od starih vremena zovu vrata Bosne prema Dalmaciji, dakle, prema Hrvatskoj. Tuda su ceste gradili stari Rimljani, zatim Turci, te austrougarske vlasti.

Sinjski 'čovik ipo', 'legendarni' Vice Buljan nakon 45.-te planirao je i probijanje željezničkog tunela kroz Kamešnicu i nastavak uskotračne pruge, čuvene Sinjske 'Re-Re' sve do Livna.

Šezdesetih godina prošlog stoljeća na području livanjske i tomislavgradske općine gradi se najveće akumulacijsko jezero u Europi Buško jezero po čijem se južnom obodu u predjelu sela Kamensko gradi nova cesta prema Trilju i Sinju, gdje se i danas nalazi službeni granični prijelaz….'Kamensko'.

Stara makadamska cesta prema Sinju, preko planinskog prijevoja Vaganj uz puno lijepih priča i praznih obećanja ostaje manje-više nedirnuta i njome možete vidjeti ovce, lovce, pokojeg planinara ili pastira.

Toliko o velikoj brizi FBiH za, u tom kraju Federacije, većinske, 'konstitutivne Hrvate'-Livnjake!

Umjesto toga žitelji Livna dobit' će nešto puno 'atraktivnije':

Riječ je o obnovi u ratu porušene džamije lijepog naziva 'Ćurčinica', a Islamska zajednica želi obnoviti objekt u radikalno izmijenjenom obliku u odnosu na prijeratni, kako bi se otvorila mogućnost da se osim vjerskog uvedu i neki javni sadržaji, poput trgovina i kafića, od kojih bi se uzdržavao ovaj vjerski objekt.

No, hrvatski zastupnici usprotivili su se takvim planovima, i čujte sad ovo:

Hrvatski vijećnici iz Livna zatražili su raspisivanje referenduma o izdvajanju općine iz ustavnopravnog poretka Federacije BiH i pripajanju Republici Srpskoj, piše srpski tisak.

Kako navodi 'Press RS', razloge koji su ih natjerali na ovako čudnovat korak, hrvatski političari iz Livna pronalaze u, kako kažu, nemogućem položaju Hrvata nad kojima se 'provodi osmanlijski teror'!

Jasno, to je izazvalo lavinu negativnih komentara kod Sarajevskih 'muftija' koji traže da se 'preduzmu najoštrije mjere protiv rušitelja ustavnog poretka' …..jadne kvazi-države koja niti vlade nema!

Vijećnik Narodne stranke 'Radom za boljitak' Toni Mililoža kaže:

«Odluka Islamske zajednice da u Livnu izgradi duplo veću džamiju od one koja je postojala prije rata predstavljala je kap koja je prelila čašu strpljenja hrvatskog naroda. Osmanlijski teror jednostavno mora prestati. Moja inicijativa o raspisivanju referenduma, na kojem bi se građani izjasnili jesu li za izdvajanje naše općine iz FBiH i priključenje RS, oslikava raspoloženje najmanje 90 posto Hrvata, i to ne samo u Livnu već i u svim gradovima sa hrvatskom većinom u žalosnom osmanlijsko-bošnjačkom entitetu.»

Danas, kada naša politička 'elita' govori ili kad se u medijima piše ili na yu-telici spominje takozvana Republika Srpska nitko više njeno ime ne stavlja pod znakove navoda. Dakle, ta tvorevina, premda stvorena genocidom i etnocidom više od 200.000 Hrvata i 'Bošnjaka', i de facto ima atribut prave 'države' ravne Republici Hrvatskoj!?

Upravo tragična je činjenica da Livnjaci-Hrvati traže zaštitu svojih prava u 'RS'-oj držeći da će im tamo biti 'bolje' nego u Federaciji BiH, a dodao bih, i puno 'bolje' nego u 'matičnoj' državi Hrvatskoj, koja ih se doslovno i odrekla u svakom pogledu…..što je protivno čak i Ustavu RH!

I Josipović će poput Mesića izdanim bosanskim Hrvatima poručiti: mi s tim nemamo ništa, tražite svoja prava u 'vašem' Sarajevu!

A sad nešto o demografskoj 'strukturi' općine Livno:

Ratna zbivanja (1992.-1995.), kao i u ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine

utjecala su na smanjenje broja stanovnika na području općine Livno.

Procjene Federalnog zavoda za statistiku upućuju na smanjenje ukupnog broja

stanovnika od 20%. Dostupni podatci pokazuju da je broj stanovnika smanjen i da je u 2003. godini iznosio 32.505. I nacionalni sastav stanovništva pretrpio je određene promjene uzrokovane ratnim zbivanjima.

Prema istom izvoru etnički sastav stanovništva (2003.) bio je slijedeći: 83,95% Hrvata, 12,9% Bošnjaka (Muslimana), 2,24% Srba i 0,91% ostalih.

Hoće li i žitelji Neuma tražiti isto što traže Livnjaci?

Uvod:

Takozvani 'Turski rep', Klek i Neum, od pamtivijeka su bili hrvatski teritoriji!

Jedino bivšu Republiku Hrvatsku Titove su komunističke vlasti nakon '45. g. doslovno 'raščerečile' u oduvijek hrvatskom Neumu kako bi ondašnji 'zaslužni partijski rukovodioci' iz BiH tamo 'naćulili' svoje nakaradne kućerine za odmor i oprali svoje stražnjice u čistom hrvatskom Jadranu!

A evo malo i povijesti:

Koncem 17.-tog stoljeća Mlečani zauzimaju teritorijalni pojas između rijeke Neretve i hrvatskog, Boko-kotorskog zaljeva u zaleđu Dubrovačke republike. Završetak toga tzv. Morejskog rata(1684-1699.g.) nije odgovarao dubrovačkim vlastima; njegova izravna posljedica bila je fizička blokada njezinih granica od strane tradicionalno joj neprijateljski raspoložene Mletačke republike.

Stoga je dubrovačka diplomacija učinila jedan veoma štetan politički manevar čije posljedice se i danas osjećaju:

Mirovnim ugovorom sklopljenim u Srijemskim Karlovcima, 26. siječnja 1699.g., utvrđeno je da granična veza između Osmanlijskog Carstva i Dubrovačke republike ne smije biti prekinuta što je podrazumijevalo povlačenje Mlečana iz neumskog područja i njegovo formalno prepuštanje Osmanlijama 1701. godine.

U slijedećem ratu iz 1714. g. nakon vojnoga osvajanja šireg neumskog kraja Mlečani ga, odredbama Karlovačkog mirovnog ugovora, formalno moraju ustupiti Turcima kao razmjerno usku tampon-zonu('zračne linije' svega 9 km!) koja će razdvajati teritorij Dubrovačke od Mletačke republike.

Poslije sloma Mletačke republike 1797. godine, dalmatinski obalni pojas dolazi pod austrijsku jurisdikciju do 1805. godine a već 1808.g. Napoleonova Francuska stiže jadranskom obalom do dubrovačkog i Boko-kotorskog akvatorija. Međutim, nakon odlaska Francuza i nakon Bečkoga kongresa 1815. godine K&K-Monarhija ponovno preuzima vlast na cijelome potezu Jadranske obale sve do Boke Kotorske, isključujući ranije definirane tampon zone u Neumu i u Sutorini u Boko-kotorskom zaljevu.

Time K&K Monarhija carskim dekretom priključuje neumski kao i sutorinski koridor Kraljevini Dalmaciji i područje Kleka biva uključeno u administrativni sklop Makarskog kotara…

Tako biva i u kraljevini Jugoslaviji, a od travnja 1939 g. Neum pripada Banovini Hrvatskoj, a kasnije od 41. do 45. Nezavisnoj Državi Hrvatskoj!

I sve tako do dolaska Titovih 'poturica' koji obnoviše turske 'adete' s početka 18. stoljeća…..i 'raščerečiše' Hrvatsku na dva dijela; to napraviše u dogovoru drugovi Vladimir Bakarić, Đuro Pucar-Stari i Blaža Jovanović!

Prošlih godina u 'muftijskoj' centrali-Sarajevo javila se inicijativa o izgradnji džamije i na moru, u pretežno hrvatskom Neumu. Islamska zajednica BiH tvrdi da je baš u Neumu u vrijeme turske vladavine bila džamija za turske vojnike. Ma, koje to vojnike kad u toj tampon-zoni vjerojatno nije ni bilo neke respektabilne oružane sile…..jer nema ni traga ne samo džamiji nego ni turskim utvrdama ili vojnim logorima!?

Ali, kao glavni razlog gradnje džamije naveli su da je to potreba s obzirom da povremeno-preko ljeta u Neumu boravi veliki broj Bošnjaka-Muslimana koji se, eto, nemaju gdje klanjati.

E pa sad, mogli bi svakom islamskom turistu pokloniti po jedan tepih-prostirač, svakako zelene boje, pa bi se mogao klanjati u hotelskoj sobi do mile volje!

Po demografskoj strukturi stanovništvo Neumske općine(ca. 5.000 žitelja ukupno!), osim na samom užem području grada Neuma, starije je životne dobi, dok po nacionalnoj strukturi Hrvati čine okruglo 88 posto od ukupnog stanovništva po posljednjem popisu iz 1991. godine, Srbi 4,8 posto, a Muslimani svega 4,4 posto…..i ostali 2,8 posto.

Uostalom, tko nam je kriv, tijekom Domovinskog rata mogli smo jednostavno anektirati ionako hrvatske krajeve, 'demokratski' svijet bi reda radi malo gunđao a onda bi prihvatio 'okupaciju' jednako kao što de facto i prihvaća takozvanu 'RS' kao i srbijansku okupaciju Šarengradske Ade ili slovensko svojatanje hrvatske Svete Gere!

Ovako ćemo u Neumu imati i dalje dva 'granična prijelaza' u razmaku od devet kilometara, izgradit ćemo i dva Shengenska zida, jedan sprijeda a jedan otpozadi odnosno kako to narod voli reći-'zguza' a tu nam je negdje i naša 'konstitutivna politika'!

damir kalafatić