Zadnji komentari

Ličani u strahu zbog migranata: ‘Zaključavamo se dan i noć’

Pin It

Lika je postala jedna od uhodanih ruta ilegalnih migranata na putu prema zapadu. Najnoviji slučaj zabilježen je u Širokoj Kuli kraj Gospića gdje je 20-ak migranata osvanulo u crkvenom dvorištu, javlja RTL. Lokalnom stanovništvu ne pomažu ni svakodnevni pozivi policiji jer, kako kažu, neprestano žive u strahu. Zbog toga su se počeli zaključavati u kuće, a boje se voditi i stoku na ispašu.

Proljetna lička ruta za skupinu migranta presječena je u Širokoj Kuli kraj Gospića. Policija je uhvatila 21-og muškarca u dobi od 19-35 godina.

“Nije ugodno i sama sam tu, zaključavamo se dan i noć i roletne zatvaramo… Ne idem ja sad sama, čekam muža il tu zovnem susjeda jednog imamo i onda kad idem po ovce idem s njim jer bojiš se”, kaže Zrinka Brakus za RTL:

“Svako malo njih ima po dvadeset, trideset. Oklen dolaze i što al vjerojatno njih neko dovozi tu jer ne može oni dolazit slučajno i da dolaze baš u Široku Kulu i da se nalaze tu kod crkve i kod škole, to nije slučajno”, dodaje Miloš Brakus.

Migranti su prenoćili pored mjesne crkve i škole gdje ih je pored ceste Nick vidio ujutro.

“Nije samo kod nas, u Korenici često se pojavljuju, Rudopolje da ne govorim. Široka Kula je i Ljubovo jedno mjesto gdje se često pojave i mještani tamo ih jako često vide pa mi i jave”, ističe Nick Mraović, vlasnik web portala.

Ti ljudi kada su na putu oni nemaju, ne idu oni na javni wc ni nigdje nego tamo gdje se nađu tu i vrše nuždu.

Oko crkve gdje su boravili migranti sad je gotovo pokupljeno svo smeće no ponešto je ipak ostalo. Jedan nož s kojim se vjerojatno rezala hrana, bočica soka bosansko-hercegovačkog proizvođača. Tu i tamo može se pronaći i poneka stara cipela.

Zbog sve učestalije pojava migranta u slabo naseljenim ličkim selima, Svetlana se boji sama voditi ovce na ispašu.

“Ne osjećam se sigurnom. Ja sam nosila čak i pojedine neke rekvizite u slučaju ne daj bože da se nešto desi. Jako je neugodna situacija.”

Što ste nosili?

“Pa nosila sam neku malu sikiricu i nož sam imala i eto stvarno, bilo me strah”, kaže nam Svetlana Serdar.

Policija je utvrdila da su svi migranti ilegalno ušli u Hrvatsku.

“Utvrđeno je da se radi o 11 državljana Pakistana, 8 državljana Indije, 1 državljanin Afganistana i 1 državljanin Maroka. U tijeku je postupak njihovog povratka sukladno Zakonu o strancima”, kaže Maja Brozičević, glasnogovornica PU ličko – senjske.

Dolaskom proljeća i otapanjem snijega na planinama između Hrvatske i BiH, Ličani očekuju da će susreti s migrantima biti i puno češći, zaključuje RTL.

Izvor: narod.hr/rtl