Zadnji komentari

Unatoč upozorenjima brod nevladine organizacije s migrantima krenuo prema Italiji, Salvini poručio: ‘Naše je strpljenje gotovo’

Pin It

Image result for migrants ship

“Koristit ćemo sva zakonita sredstva kako bismo zaustavili brod koji nezakonito plovi, koji stavlja na desetke migranata u opasnost u ime prljave političke igre”, poručio je Salvini na Facebooku nakon što je Sea-Watch poručio da je krenuo u Italiju. “Neću dopustiti da se itko iskrca … Naše strpljenje je gotovo. Nizozemska će odgovarati.”

Brod nevladine organizacije Sea-Watch 3 koji prevozi ilegalne migrante pokupljene na Mediteranu krenuo je prema otoku Lampedusa unatoč prijetnji velikim novčanim kaznama koje je izdao talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini.

“Odlučila sam ući u luku Lampedusa”, rekla je Carola Rackete, zapovjednica Sea-Watcha. “Znam da je to rizično, ali 42 migranta koja su preživjela brodolom su iscrpljena. Dovest ću ih na sigurnost”, ocijenila je, javlja France24.

Aplikacije za praćenje pozicije potvrdile su da je brod ušao u talijanske teritorijalne vode nakon što je 14 dana plovio naprijed-natrag nedaleko od talijanskog najjužnijeg otoka.

Salvini je pokušao zabraniti plovilu pod nizozemskom zastavom da se približi, pozivajući se na politiku zatvorenih luka.

“Koristit ćemo sva zakonita sredstva kako bismo zaustavili brod koji nezakonito plovi, koji stavlja na desetke migranata u opasnost u ime prljave političke igre”, poručio je Salvini na Facebooku nakon što je Sea-Watch poručio da je krenuo u Italiju.

“Neću dopustiti da se itko iskrca … Naše strpljenje je gotovo. Nizozemska će odgovarati.”

Europski sud za ljudska prava (ESLJP) u Strasbourgu odbio je u utorak intervenirati, ali je pozvao Italiju da “nastavi pružati svu potrebnu pomoć” ugroženim migrantima.

Njemačka nevladina udruga Sea-Watch zatražila je od ESLJP-a uvođenje “privremenih mjera” za Italiju, ustvrdivši kako bi sud mogao zatražiti od Rima da poduzme hitne korake kako bi se razriješio problem kako bi se “spriječilo ozbiljno i nepopravljivo kršenja ljudskih prava”.

Salvini je pak u utorak izjavio da bi brod njemačke nevladine organizacije mogao “ostati tamo do Božića i Nove godine”, ali nikada ne bi dobio dopuštenje ulaska u Italiju.

Od 53 imigranata koje Sea Watch spasio iz Libije 12. lipnja, Italija je uzela 11 ugroženih osoba, a ostalima odbila pristup.

Potpredsjednik Vlade Salvini ranije ovog mjeseca objavio je uredbu kojom se uvodi novčana kazna do 50.000 eura za kapetana, vlasnika i operatera plovila “koji bez odobrenja ulazi u talijanske teritorijalne vode”.

Inače, na Lampedusi koja je često meta migranata, Slavinijeva je stranka osvojila 45 posto glasova u svibnju na europskim izborima.

Izvor: narod.hr/France24