Zadnji komentari

Divljanje migranata na Lezbosu: Lokalno stanovništvo traži rješenje problema i normalan život

Pin It

Image result for migranti lezbos prosvjedi

Oko 2000 migranata održalo je krajem siječnja prosvjed protiv uvjeta smještaja u kampu Moria na Lezbosu. Nakon što je prosvjed prerastao u divljanje ulicama tog grčkog otoka, pri čemu je policija koristila suzavac, lokalno grčko stanovništvo reagiralo je okupiranjem ispred vladine zgrade tražeći rješenje problema koje imaju s migrantima.

Oko 300 lokalnih stanovnika Lezbosa ušlo je u sjedište Opće skupštine Egejskog otočja u gradu Mytilini, uzvikujući „Želimo natrag naše mjesto“, te zahtijevajući da se pojačaju policijske ophodnje kako bi se zaustavili problemi koje rade migranti, javlja Keep Talking Greece.

Nekoliko sati ranije, oko 2000 migranata divljalo je otokom tijekom prosvjeda, pri čemu je policija bila prisiljena koristiti suzavac kako bi ih rastjerala. Imigranti su zapalili i jedno od lokalnih poljoprivrednih zemljišta, a kasnije napušteno skladište i dio elektroprivrednog postrojenja u blizini smještajnog centra Kara Tepe.

Migranti su usprkos policijskim snagama uspjeli doći do grada Mytilini, gdje su podigli novo šatorsko naselje i blokadu na okolnim cestama.

Lokalni dužnosnik Giannis Mastrogianni optužio je lokalne nevladine organizacije da su organizirale prosvjed kao odgovor na odluku grčkih vlasti da se izgradi trajni prihvatni centar na otoku, te da se postave pomorske prepreke za dolazak novih imigranata.

Na Lesbosu trenutno živi oko 20.000 migranata, dok je najveći kapacitet prihvatnog centra tek 3000 osoba.

Izvor: narod.hr