Zadnji komentari

UN-ova organizacija upozorava da bi u BiH moglo stizati 10 tisuća migranata dnevno, a smeta joj Hrvatsko pojačavanje kontrole granica

Pin It

Image result for migrants invasion

“U Bosnu i Hercegovinu moglo bi doći do deset tisuća migranata dnevno u slučaju pojačanog priljeva ilegalnih migranata na zapadni Balkan”, rekao je jučer Peter Van der Auweraert, voditelj misije UN-ove Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Bosni i Hercegovini.

“Ono što mene brine jest to da Hrvatska pojačava kontrolu granica”, ustvrdio je Van der Auweraert. A službena Hrvatska ne namjerava popustiti u čuvanju svojih granica prema BiH i Srbiji, pogotovo ne sada kad je krenula nova migrantska kriza.

“Hrvatska je ključ za opstojnost Schengena. Da Hrvatska ne štiti svoju i europsku granicu, danas bi bilo upitno postoji li Schengen”, istaknuo je za Jutarnji list visoki dužnosnik hrvatske Vlade.

“Granicu čuva oko 6500 pripadnika policije, a namjera nam je dodatno opremiti područje granice tehnikom. Namjerava se nabaviti još šest velikih i dvije male stacionarne termovizije, 17 mobilnih termovizija, određen broj vozila, a uskoro stižu i dodatni dronovi. Što se tiče granice sa Srbijom, ona je u ovom trenutku 98 posto pokrivena termovizijama i radarima”, naglašava sugovornik Jutarnjeg lista iz MUP-a.

U MUP-u naglašavaju kako je u ovom trenutku jedan od najvećih problema nedostatak ljudi i opremljenost policije BiH na poslovima čuvanja granice. To je tijekom nedavnog posjeta priznao i novi ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.

“BiH ne može garantirati članicama EU isti nivo sigurnosti jer su naše sigurnosne i obavještajne službe na granici kapaciteta”, rekao je tada Radončić.

Izvor: narod.hr