Zadnji komentari

Kako su migranti u BiH u tri godine skupili 5,8 milijuna maraka ako nemaju dokumente

Pin It

Sanela Prašović-Gadžo, zastupnica SBB-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, najavila je da je iznos veći od 5,8 milijuna KM prebačen migrantima koji su ilegalno boravili u BiH u protekle tri godine putem Western Uniona.

Na Facebooku je objavila doznake iz Western Uniona navodeći da su, uz iznos uplaćenih sredstava, poslane iz Pakistana, Afganistana, Maroka i Iraka u 2018., 2019. i 2020. godini.

„Ovo je dio informacija koje sam pripremio za sutrašnju sjednicu Odbora za sigurnost Parlamenta FBiH u Bihaću. da agencijama predoče svoje identifikacijske dokumente, istovremeno preuzimajući novčane transfere putem Western Uniona u bankama i poštanskim uredima ”, pitala se.

Naime, kako je dodala, da bi dobili novac poslan putem Western Uniona, moraju pokazati identifikacijski dokument. Izjavila je da će na spomenutoj sjednici iznijeti određene zaključke.

„Ako vas zanima koliko je novca pojedinačno stiglo po zemljama, onda je zanimljivo da je tijekom 2020. godine najviše novca u BiH za ljude koji ilegalno dolaze u našu zemlju uplaćeno iz Maroka, čak 791.677,38 KM ili 511.189 USD. Preko Western Union-a prebačeno je 502.526,17 KM ili 324.483 USD. Migrantima iz Afganistana isplaćeno je 247.980,00 KM ili 249.939 USD. Migrantima iz Pakistana putem Western Union-a u BiH isplaćeno je 278.033,11 KM ili 179.527 USD u 2020. Za 2019. i 2018. godinu Iznos objavljujem na fotografiji ispod “, rekla je.

Za ove milijune izuzetno je važno da, kako je dodala, policijske agencije i Služba za poslove sa strancima BiH odgovore jesu li znali za te doznake putem Western Uniona

Ako jesu, zanima je zašto nisu iskoristili tu priliku i utvrdili identitet osoba koje ilegalno prelaze državnu granicu i borave u BiH, dok većina odbija pokazati dokumente.

“Ako nisu znali, sada znaju, pa ću uputiti poziv svima u sustavu nadležnosti na sutrašnjoj sjednici Povjerenstva za sigurnost da počnu raditi svoj posao. Još nisam dobio službene podatke o tome koliko otvorenih transakcijskih računa u bh. Bankama ima ljudi koji ilegalno borave”. “Ali pitala sam ga i čekam informacije. Problem migranata u BiH je humanitarni, ali sigurnosne i državne institucije konačno moraju početi raditi svoj posao”, rekla je.

Naglasila je da pasivnost vlade dovodi do toga da se BiH pretvori u parkiralište za migrante.

“Pored ove teme identifikacije i novca, na sutrašnjoj sjednici Sigurnosne komisije govorit ću o potrebi uspostavljanja sustava daktiloskopske i sinaletičke obrade osoba koje ilegalno borave u BiH, s ciljem prevencije kriminala. Koristim priliku da zahvalim Agenciji za bankarstvo FBiH suradnja “, zaključila je Prašović-Gadžo. /HMS/

priznajem.hr