Zadnji komentari

Prošle godine samo 8% ilegalnih migranata u EU bile su žene

Pin It

Prošle godine velika većina migranata prokrijumčarenih u Europsku uniju bili su muškarci. Udio žena iznosio je samo 8 posto, objavila je Europska agencija za zaštitu granica Frontex u svom izvješću o analizi rizika 2023. – 2024.

U onome što Frontex naziva “tajnim ulascima”, vodeća skupina državljana bili su Afganistanci (33 posto), a slijede ih Sirijci (15 posto) i Turci (10 posto). Frontexovo izvješće također upozorava da će se ilegalni ulasci sljedeće godine dodatno povećati:

“Mnogo toga upućuje na to da bi se tajni ulasci mogli povećati u sljedećoj godini u skladu s očekivanim većim migracijskim pritiskom na vanjskim granicama EU-a općenito”, navodi se u izvješću, prenosi Remix. „U isto vrijeme, povećani promet vozila na odabranim graničnim prijelazima (da ne spominjemo moguće izmijenjene okolnosti pri prelasku kopnenih graničnih prijelaza tijekom uvođenja sustava ulaza i izlaza) povećava šanse da tajni migranti ostanu neotkriveni.”

U izvješću se također ističe da ilegalni useljenici dolaze iz zemalja (uglavnom Afganistana i Sirije) “gdje se može očekivati jedan od najvećih porasta kretanja u Europu”.

Frontex je također rekao da je uz ilegalnu migraciju došlo i do proliferacije mreža krijumčarenja droge u Europskoj uniji, s prijavljenim zapljenama droge u 2022. godini koje su iznosile 1898 slučajeva i 252 tone nedopuštenih droga.

Godinama su kritičari masovne imigracije primjećivali da su većina ilegalnih migranata koji dolaze u Europu muškarci sposobni za borbu. Osim toga, velika većina ovih muškaraca su ekonomski migranti koji ne bježe od rata ili progona. Remix napominje i kakvo je stanje na primjeru rata u Ukrajini, gdje su od početka sukoba većina izbjeglica žene.

narod.hr