Zadnji komentari

Broj azilanata u Europi nezaustavljivo raste; Novi rekordi, ove godine znatno više od milijun

Pin It

Ukupan broj zahtjeva za azil zabilježen u Europskoj uniji ove će godine dosegnuti “znatno više od milijun”, izjavila je u utorak čelnica agencije EU-a za azil Nina Gregori.

S oko 123.000 zahtjeva, u listopadu je zabilježena najveća mjesečna brojka u zadnjih sedam godina, objavila je Hina. Dvadeset sedam država članica Europske unije trenutno ima ukupno gotovo 450 milijuna stanovnika.

Brojke će i dalje rasti

Gregori iz agencije sa sjedištem na Malti ne očekuje da će broj tražitelja azila znatno pasti u sljedećih nekoliko godina.

“Svijet oko nas postaje sve nestabilniji”, rekla je za list njemačke medijske grupe Funke. Potreba da ljudi traže zaštitu stoga se neće smanjiti 2024. i kasnije, dodala je.

Prema podacima tog tijela, do kraja listopada u EU je registrirano 937.000 zahtjeva, što je povećanje od 22 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Konačan broj za 2023. bit će dostupan tek sljedeće godine.

U Njemačkoj povećanje za 52 posto

Prema podacima njemačkog Ureda za migracije i izbjeglice, do kraja studenog u Njemačkoj je podneseno gotovo 326. 000 zahtjeva za azilom, što je povećanje od 52 posto u odnosu na prvih 11 mjeseci prošle godine.

Prema Agenciji EU-a za azil, Njemačka je i dalje najvažnija odredišna zemlja za tražitelje azila u EU, a nakon nje su Francuska i Italija.

narod.hr