Zadnji komentari

Na Biokovu u Jankovom Docu devet žrtava (Tijela su nabacivana jedna preko drugih, rane na lubanjama i grudnom košu)

Pin It

EKSHUMACIJA_BIOKOVO3-120609.1_thumb

U masovnoj grobnici na Biokovu u Jankovom Docu 16. lipnja 2009 godine, pronađeni su posmrtni ostatci devetero žrtava koje su ubile partizanske snage u Drugom svjetskom ratu. Ovih devet žrtava dio je od ukupno 80 žrtava koje su 1943., strijeljali pripadnici Osmog partizanskog korpusa koji je bio smješten u Makarskoj.

Prema saznanjima Istražnog suca, na Biokovu su pogubljeni pripadnici domobranske satnije. Hrvatska se vojska iz Mostara kretala na odmor preko Zagvozda, gdje ih je zatekao pad Italije. Zarobljeni su i dopremljeni u gornju Podgoru. U staroj školi držali su ih 15-ak dana, a onda su ih odveli na Biokovo na stratište. Prema sjećanjima, likvidirani su početkom listopada 1943.Ovih devet spomenutih žrtava (od ukupno njih 80), strijeljali su pripadnici zloglasnog Osmog partizanskog korpusa, tada smještenog u Makarskoj. Do danas nema spoznaje gdje su završila, tj. bačena i pokopana tijela preostalih žrtava iz ove skupine hrvatskih mučenika.

Iskope posmrtnih ostataka pronađenih u masovnom grobištu na Biokovu sproveo je splitski patolog dr. Antonio Alujević. S radom je počeo uz nazočnost policije, istražnog suca Stanka Grbavca te predsjednika gradske komisije za žrtve rata i poraća Juraja Rajčevića.

Prema do sada viđenom, stručnjaci kažu da se radi o osobama muškog spola, starosti između 20 i 40 godina, kojima su prostrijeljene lubanje. Kosti su starosti više od 50 godina, a uz njih nije pronađena odjeća. Tek dijelovi cokula i dugmad od košulja.

“Tijela su nabacivana jedna preko drugih. Vidljive su strijelne rane na lubanjama i prsnom košu. Nedvojbeno se radi o egzekuciji. Iskapanje se radilo na vrlo teškom terenu, jednom od najtežih na kojima su se do sada vršila iskapanja. Zemlja je vlažna glinena, a kosti starije, više od 50 godina su obilato prožete korijenjem borova. Dosta su propale. Ipak se iz zubi i kostiju natkoljenice mogu uspješno izvući DNA podatci. Pronađena tijela smještena su na splitsku Patologiju radi DNK analize i utvrđivanja njihovog identiteta. Od živih članova obitelji i rodbine ove skupine ubijenih uzeti su uzorci krvi i kose kako bi se podatci dobiveni iz tih uzoraka usporedili s podatcima iz posmrtnih ostataka pronađenih tijela radi utvrđivanja identiteta žrtava.

Ukop devetero žrtava na makarskom gradskom groblju Sveti Križ 2010.

Ukop zemnih ostataka devetoro žrtava likvidiranih od strane partizanskih ubojica najvjerojatnije u rujnu ili pak listopadu 1943., a pronađenih u Jankovom Docu – masovnoj grobnici (jednoj od mnogih) na Biokovu, koji danas pripada općini Podgora izvršen je u subotu 12. lipnja 2010 god., na makarskom gradskom groblju Sveti Križ. Koncelebriranu sv. Misu zadušnicu, ispred samog ulaza u novu gradsku mrtvačnicu predvodio je msgr. dr. Ivan Čubelić, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije.

Uredništvo/komunistickizlocini.net