Zadnji komentari

Dragutin Babić - nogometaš reprezentativac ubijen od partizana nakon ulaska u Zagreb 1945.

Pin It

Dragutin Babić

Dragutin Babić nogometaš-reprezentativac žrtva partizana

Nadimak Braco. Rođen 1897. u Sv. Juraju od oca Ivana i majke Emilije (Miškulin). Igrao je najčešće na poziciji desnog krila. Svestran igrač, nastupao je na svim mjestima u momčadi – od braniča do krila; neosporna zvijezda prve generacije naših reprezentativaca.

Partizani su ga nakon ulaska u Zagreb 17.05.1945. odveli i ubili na nepoznatom mjestu, tijelo mu nikada nije pronađeno i dostojno pokopano. Vjerojatno je završio u nekoj od preko stotinu masovnih grobišta koja se nalaze samo u Zagrebu i okolici a u koja su partizani ubijali i bacali svoje žrtve!

Dragutin je brat Nikole Babića, hrvatskog nogometaša, također nogometnog reprezentativca. Igrao je na svim mjestima od braniča do krila. Bio je prvom igračkom zvijezdom prvog naraštaja reprezentacije Kraljevine Jugoslavije.

Nastupao za Građanski od 1919. do 1929. i osvojio dva državna prvenstva. Kasnije igrao za Concordiju, s kojom je bio prvak 1930. i dočekao kraj igračke karijere. Imao je dličan pregled igre, točna proigravanja, pucao objema nogama. Neobično jak, visok, neustrašiv, prilično okretan, dobar pucač i oštar igrač. Igra glavom bila mu je jedna od velikih odlika.

Za reprezentaciju Kraljevine Jugoslavije (1921–31) odigrao 10 utakmica i postigao 2 pogotka.  Za gradsku reprezentaciju Zagreba odigrao je 14 utakmica (1922-1926). Zanimljivo, zbog štrajka nogometnih sudaca, 3. ožujka 1935. godine sudio je prvu završnu utakmicu Zimskog kupa Zagrebačkog nogometnog podsaveza 1934./35. Građanski – Concordia 1:1.

Naslovi s klubom: 7x liga ZNP, 3x liga Kraljevine Jugoslavije, 1x kup ZNP i 2x Balokovićev kup.

Uredništvo/komunistickizlocini.net