Zadnji komentari

To su suze hrvatskih ratnika

Pin It

Djeco moja...

Noćas je opet padała kiša. Oprała je naš grad. Ali, nije to obična kiša. To su suze heroja, ratnika, izmučenih patnika, majki, djece, izmrcvarenih, poniženih, ali nepokorenih.

To su suze prerano posijedjelih, prerano odraslih - vaših vršnjaka i malo starijih od vas, prije 30 godina.

Zato, danas, nemojte se čuditi suzama onih koji mogu plakati. Još manje se čudite onima na čijem oku suzu nikada niste vidjeli, jer svoje suze kriju. Ma, vojnik ne plače. Vojnik stisne zube i ide dalje. Zato, plače nebo nad našom Hrvatskom. Jer majka Domovina plače nad svojom djecom.

A vi, djeco moja, sokolovi moji, razvedrite nebo nad ovom svetom zemljom.

Sve što radite, radite iz petnih žila, iz srca - iz duše. Kao Oni nekada. Nisu branili Domovinu 5, 10, 15 ili 20 posto. Branili su je iako je na njih nasrtala Sila više od 15 puta od njih veća.

Pazite, 30.000 nasuprot 1.800. To je više od 1.5000 posto. To je neizrecivo.

Kad vam se nešto ne da, sjetite se njih i radite bar 100 posto. Moći će ponosno gledati, oni na nebu i ovi još na zemlji, na vas.

Tako ćete im polako početi vraćati dug.

A Hrvatska, ova lijepa blagoslovljena Hrvatska ići će dalje.

Nije čudo da "mala Hrvatska" pobijedi jednu "veliku Rusiju". 

Nije čudo imati vrhunske tenisače, košarkaše, olimpijce. Nije čudo živjeti u prelijepim gradovima i selima zemlje koja ima sve, baš sve i more i polja i šume.

Sve to je zarađeno, zasluženo kroz stoljeća. Zato, pogled uprite na ljude koji su tu, kraj vas. Ljude koji ne govore puno, a puno su dali. Oni vam imaju puno za reći, a ako i ne govore, govori vam podatak gdje su nekad davno bili kad vas i nije bilo. Nisu bježali u Svijet, oni su išli na prvu crtu. Zaboravili su na sebe, da zaštite one koji se sami nisu mogli zaštiti.

Ostavljali su tople domove i zamijenili ih za hladne i kišne rovove.

Umjesto tuševa, kupala ih je kiša. 

Glazbu s radija i TV zamijenila im je stravična grmljavina topova.

Bijeli svijet, u kojem su se sakrili drugi, zamijenili su pocrnjelim nekadašnjim kućama u kojima bi na koji tren predahnuli, onako obučeni u odoru i čizme. Krevete s bijelim plahtama čuvali su za vas.

Zato, kiša nije kiša. Kiša su suze i vašeg oca, strica, ujaka, majke, susjeda, prolaznika, bojovnika.

To su suze hrvatskog ratnika. 

18. studenoga 2021.

Voli vas vaša mama.

Dr. Nada Vilić - Srednoselec