Zadnji komentari

Mlinarić s Bleiburškog polja: ‘Žrtve su sanjajući Hrvatsku – posijale sjeme koje je izniklo 1991.’

Pin It

“Jedna je generacija umrla sanjajući Hrvatsku državu. Ali posijali su sjeme, to je sjeme izniklo ’91 godine – to je moja generacija koja je stvorila Hrvatsku državu”, rekao je Stipo Mlinarić, vukovarski dragovoljac i zastupnik Domovinskog pokreta, u svom video obraćanju s Bleiburškog polja.

“Dragi prijatelji, pozdravljam vas s ovoga mjesta, s Bleiburškog polja gdje je jedna generacija umrla sanjajući Hrvatsku državu. Ali posijali su sjeme, to je sjeme izniklo ’91 godine – to je moja generacija koja je stvorila Hrvatsku državu. Oni su umrli od zvijezde petokrake, mi smo se borili protiv zvijezde petokrake i uspjeli smo stvoriti državu. Mladi, na vama je danas da je uredite i da poštujete i ove žrtve Bleiburga i žrtve Domovinskog rata. Samo to od vas tražimo i očekujemo”, kazao je Mlinarić.

Podsjetimo, obilježavanje 77. obljetnice blajburške tragedije i križnog puta hrvatskog naroda u svibnju 1945. godine počinje danas svetom misom u Bleiburgu, a nastavit će se programima koji će se održavati u Hrvatskoj.

Danas će u 18 sati u župnoj Crkvi svetog Petra i Pavla u Bleiburgu biti održana misa zadušnica u organizaciji Hrvatske katoličke misije u Klagenfurtu, javlja Večernji list.

Što se zapravo dogodilo na Bleiburgu?

U dvorcu pokraj Bleiburga britanski časnik Patrick Scott 15. svibnja 1945. godine hladno je primio hrvatsku delegaciju i dao joj na znanje da Britanci neće prihvatiti Hrvate, te da je to sukladno naredbi britanskog feldmaršala Harolda Alexandera i uputama premijera Winstona Churchilla.

U svibnju se sjećamo tragičnih događaja 1945. godine, kad su Britanci odbili prihvatiti razoružane vojnike Nezavisne Države Hrvatske i hrvatske civile, prepustivši ih partizanskom zarobljavanju. Naime, još početkom svibnja, jedinice NDH i mnogi hrvatski civili počeli su povlačenje prema Sloveniji i Austriji u nadi da će se uspjeti predati britanskoj vojsci i izbjeći zarobljavanje od osvetnički raspoloženih partizana, koji su već prije toga počinili brojne zločine.

Nakon mukotrpnog puta kroz Sloveniju i velikog broja usputnih bitaka uspjeli su se probiti preko austrijske granice i doći 14. svibnja na Bleiburško polje, gdje su se susreli s britanskom tenkovskom jedinicom 5. korpusa 8. armije. Britanci su im pokazali demarkacijsku crtu do koje smiju doći i koju ne smiju prijeći.

Hrvatske su se jedinice predale partizanima

Ujutro 15. svibnja Britanci su obavijestili hrvatske delegate da će ih u 13 sati primiti predstavnik britanskog štaba. Sastanak je održan u starom dvorcu pokraj Bleiburga. Kao hrvatski poslanici došli su generali Ivo Herenčić i Vjekoslav Servatzy, te pukovnik Crljen. Britanski brigadir Patrick Scott hladno ih je primio i dao im na znanje da Britanci ne će prihvatiti Hrvate, te da je to sukladno naredbi britanskog feldmaršala Harolda Alexandera i uputama premijera Winstona Churchilla.

Zatim je Scott primio partizanske predstavnike, suočio ih s hrvatskim delegatima i zamolio ih da im izdiktiraju uvjete predaje. Partizanski uvjeti bili su strogi: bezuvjetna predaja čitave vojske u roku od 1 sat i 20 minuta. Kad su hrvatski predstavnici htjeli pregovarati u uvjetima, barem da se produži rok za predaju, brigadir Scott ih je prekinuo i upozorio da će britanski tenkovi biti na raspolaganju partizanima.

Hrvatska delegacija nakon toga se povukla i u kasnim poslijepodnevnim satima hrvatske su se jedinice predale partizanima.

To je izvršeni genocid nad ženama, starcima, djecom, muškarcima i zarobljenim vojnicima.

Još uvijek danas, o tim događanjima, političke elite nastoje šutjeti i spriječiti otvaranje arhiva koje bi rasvijetlile ovo tamno vrijeme hrvatske povijesti.

Hrvatska je konačno počela otvaranje arhiva 2016. godine, ali nova vlada na čelu s Plenkovićem ponovno je otežala dostupnost arhivske građe.

Izvor: narod.hr