Zadnji komentari

Mlinarić: Krv mučenika sjeme je novih heroja

Pin It

Puno je slika iz rata, ali ova na kojoj je Blago Zadro je magična: 'Točno  se vidi da zna što radi' | 24sata

''Niti jedan vojnik srpski, niti jedan JNA vojnik neće ovdje proći dok sam ja živ''. 

Domoljub, heroj i moj zapovjednik, general Blago Zadro svoj život za Hrvatsku položio je u Vukovaru, u Kupskoj ulici na današnji dan, 16. listopada 1991. godine.

Blago Zadro, najneustrašiviji heroj Domovinskog rata. 

Snažne volje, vođa primjerom, genij s vizijom, čovjek visokog morala i neizrecive, neobuzdane hrabrosti.

Sad kad gledam unatrag, sad razumijem da je znao da mora umrijeti za Hrvatsku. 

Suluda je bila ta njegova spremnost i to njegovo povjerenje u generacije koje dolaze nakon njega, upravo nepokolebiva je bila njegova vjera da je ta žrtva - sveta. 

Onog časa kad je stao pred tenkove i kad je rekao da nijednom okupatorskom vojniku nema prolaza dok je on živ, kao da je sebe već osudio na smrt, svjestan da drugog puta nema i da ga u tome nema tko zamijeniti. 

Nije prolazio časničke niti ratničke škole. Nikad se prije nije našao u takvoj situaciji i nitko ga za to nije trenirao ni obučavao. On je magistrirao i doktorirao onu školu ljubavi prema domovini, školu koji imaš ili nemaš u srcu. Školu polaganja vlastitog života. Bez osvrtanja, mirno, bezuvjetno.

Iz njega je progovarala ona ista odlučnost njemu sličnih heroja hrvatske povijesti koji su ginuli svih ovih stoljeća i kojima je sada zauvijek stao rame uz rame. 

Dok je to izgovarao, bio je svjestan da će za sobom u smrt povući i druge mlade živote, pa tako i svog sina Roberta, mog brata Mileta i druge momke iz 'Turbo voda', 'Žutih mrava', 'Pustinjskih štakora'. Da je njegova misija bila proliti vlastitu krv, da bi se nova rađala. 

Da, tako je moralo biti. 

Heroj Blago Zadro nije se kockao pobjedom niti se pitao kakva će biti Hrvatska za koju polaže život. Ništa nije kalkulirao, već kročio putem kojim je znao da mu je ići. To nije bila ni oklada da će se Hrvatska obraniti ili opstati. Čak i da je smatrao da u Domovinskom ratu nećemo uspjeti stvoriti Hrvatsku, jednako bi bio spreman umrijeti. Jednako bi smatrao da je to njegova misija i time je postao jedna neizbrisiva, snažna nova inspiracija domoljubima koji će se rađati, koje će majke odgajati poslije njega, i koji će rasti upravo na njegovoj žrtvi i na njegovom herojstvu. 

Blago je, bez ikakve sumnje, najpoznatija herojska žrtva obrane Vukovara i cijelog Domovinskog rata. U njegovom liku sadržana je izrazito snažna odlučnost i spremnost koja stoji uz rame Šubićima, Frankopanima, udbinskim žrtvama, Bruni Bušiću, blaženom kardinalu Alojziju Stepincu i svima drugima koji su kroz svu povijest ginuli za našu Hrvatsku. 

Herojska pogibija Blage Zadre izravno je i neizbrisivo utkana u stvaranje moderne i suvremene Hrvatske države za koju smo se borili 880 godina.

Hrvatska još uvijek nije stavila ovog svog heroja na dostojno mjesto. Ali povijest će njegov lik zasigurno osvijestiti i prepoznati u vremenima koja dolaze.

Jer krv mučenika sjeme je novih heroja. I tome nitko ne može stati na put.

Dragi Blago, zapovjedniče, hvala ti! 

Laka ti Hrvatska zemlja!

Tvoj vojnik, Stipo Mlinarić Ćipe