Zadnji komentari

Mlinarić: 25.08. započela je bitka za Vukovar - svoj je život za Domovinu tada dao heroj Božo Bionda: Božo, hvala ti za Hrvatsku!

Pin It

Na današnji dan, 25. kolovoza 1991., JNA i četnici svim su sredstvima započeli sveopći napad na Vukovar. Taj dan do kraja života ostat će mi u sjećanju. Tada je poginuo Božo Bionda, momak iz Slunja koji je došao s Robertom Zadrom u srpnju iz ATJ Lučko pomoći nama Vukovarcima.

Tražio je bitku svih bitaka i osjetio da će to biti Vukovar. Dan prije srušena su dva aviona u Vukovaru pa smo očekivali njihovu odmazdu.

Blago Zadro nas je poslao s topom preko puta luke Vukovar da čekamo hoće li JNA krenuti tu noć na nas. Kad je počelo svitati, išli smo vratiti top u dvorište kod Pipeta. Dio ekipe otišao je do pekare i uzeo vrući kruh. Nas 20-ak momaka jeli smo vrući kruh ispred mjesne zajednice. Božo je bio izrazito veseo čovjek, prepričavali smo mladenačke zgode i smijali se do suza.

Razišli smo se, a nakon sat vremena dobili smo poziv iz mjesne zajednice da hitno dođemo jer je JNA krenula s tenkovima i transporterima na Borovo Naselje. Božo Bionda, Goran Malinović, Robert Zadro i Zoran Janković odmah su krenuli zaustaviti JNA i četnike. Potom smo došli brat, ja i ostala ekipa. 

Nakon dva sata vidio sam Božu mrtvog. Pokušao je pretrčati čistinu kako bi zauzeo bolji položaj i gađao tromblonom transporter. Taj isti transporter ga je pogodio sa sedam metaka. Jedan metak pogodio ga je ravno u srce. Božo, rođeni Slunjanin, dao je svoj mladi život za moj i naš Vukovar dok su još mnogi Vukovarci bili na ljetovanju i uživali na moru.

Božo, prijatelju, bili smo generacija '69. Da se taj dan nije dogodio, znam sigurno da bi bio s nama u Turbo vodu i da bi nam svojom spretnošću, znanjem i hrabrošću bio od izuzetne važnosti. O tebi će se, Božo, znati dok je god nas živih koji smo bili s tobom. Hvala ti za Republiku Hrvatsku, našu Domovinu. Nadam se da će mlađe generacije znati tko je bio Božo Bionda!