Zadnji komentari

Mlinarić: Priča o Sabriju

Pin It

Sabri je bio Albanac koji je nesretnim spletom okolnosti, ni kriv ni dužan, postao logoraš. On nije imao veze niti sa Vukovarom niti sa ratoma ali je zaglibio sa nama i dijelio par mjeseci našu gorku sudbinu.

Sa Sabrijem nikad nije bilo dosadno. Za cigaretu ili hranu napravio bi sve. Jedna od mnogih anegdota sa Sabrijem bila je kada je pojeo užeglu slaninu od koje su mu natekle usnice. To ga je jako uznemiravalo i nije znao kako si pomoći. Došao sam na ideju da mu kažem da sam imao isti problem te da ujutro na viziti kod “gospođe doktor” zatraži labelo. Iako sam ja i zaboravio na to, Sabri nije. Ujutro je sa ranjenicima stajao u redu i kada je došao na red i zamolio “gospođu doktor” za labelo, vojnik ga je šutnuo nogom u stražnjicu. Nakon tog “incidenta” ispsovao me je na albanskom, ali sam uspio izgladiti stvari tako što sam mu dao cigaretu.

Kada je Sabri na inzistiranje Međunarodnog Crvenog križa napustio logor, svi smo bili u depresiji. Nažalost poslije logora o Sabriju više nikada nisam čuo nikakvu informaciju.