Zadnji komentari

Sadašnjim saveznicima Ukrajine akcije JNA bile su legitimne: Tek jedna zemlja pružila nam je ruku

Pin It

Boris Yeltsin dies at 76 – The Denver Post

Prije godinu dana je započela ukrajinska ofenziva koju je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij te njegov vojni i državni vrh dugo najavljivao, jednako kao i zapadni saveznici Ukrajine.

Ponavljali su mjesecima parolu “Krim je naš”. Obećavali su, a u to su nas zdušno uvjeravali i zapadni te naši “novokomponirani hibridni” vojni analitičari da su ukrajinske snage spremne, sposobne, opremljene i naoružane za oslobađanje Krima i drugih okupiranih područja. Uvjeravali su nas da ukrajinske snage imaju moćno zapadno oružje da će se Rusi razbježati, da Ukrajina ima dobro obučenu i moćnu vojsku za ofenzivu.

Zapad je, ne zaboravimo, do sada Ukrajini dao više od 246 milijardi dolara vrijedne pomoći i oružja. Unatoč tome i izravnoj pomoći NATO časnika u pripremi i planiranju ukrajinske protuofenzive, ona je propala uz ogromne gubitke ukrajinske vojske u ljudstvu i naoružanju i vojnoj opremi. Zahvaljujući propasti ukrajinske ofenzive, Ukrajina je ponovno u kritičnoj situaciji. Naredno razdoblje će biti presudno, poglavito kad Rusija otvori novo bojište na Sumskom području.

Naši sadašnji zapadni saveznici su Hrvatskoj u Domovinskom ratu uveli embargo na naoružanje i vojnu opremu. SAD i Zapad zauzeli su tada nefleksibilan stav prema Hrvatskoj te su, podržavajući cjelovitost Jugoslavije, smatrali da su sve akcije JNA legitimne. Nisu nam ništa pomogli, dapače odbili su nam prodavati naoružanje i vojnu opremu zbog uvedenih sankcija embarga Hrvatskoj na nabavku naoružanja i vojne opreme koje je donijelo Vijeće sigurnosti UN-a. Od Ukrajine smo dobili nešto malo humanitarne pomoći i ništa više.

Jeljcin odobrio naoružavanje Hrvatske

Unatoč tadašnjoj politici naših sadašnjih zapadnih saveznika uspjeli smo se naoružati, obučiti i opremiti Hrvatsku vojsku da može izvesti briljantne vojno redarstvene operacije “Bljesak” i “Oluju” i osloboditi okupirana područja Hrvatske. Naoružali smo se nužnim naoružanjem i vojnom opremom zahvaljujući tadašnjem predsjedniku Rusije Borisu Jeljcinu.

Boris Jeljcin, ruski predsjednik u to vrijeme je odobrio i znao da se naoružava Hrvatska vojska. Zahvaljujući Rusiji naoružali smo se i opremili ratno zrakoplovstvo i dobili drugo vrijedno i ubojito vojno naoružanje. Helikopteri Mi-24 ali i MiG-ovi, dopremani su ruskim zrakoplovima preko Mađarske u Hrvatsku kako bi se izbjegle međunarodni embargo na naoružavanje zemalja bivše Jugoslavije.

Preko Zvonka Zubaka i njegove kompanije Winsley Finance Limited Hrvatska je iz Rusije nabavila 24 MIG-a 21, 17 transportnih helikoptera, 11 borbenih helikoptera MI-24, 100 protuoklopnih lansera Fagota, nekoliko tisuća raketa i bombi, nekoliko desetaka tisuća kalašnjikova i oko 30 milijuna metaka. Ono najvažnije, Rusi su imali vrlo pristojne cijene.

Posao u koji je bio uključen Zubak

MIG-ovi su stajali oko 700 tisuća dolara po komadu, leteće topovnjače MI-24 tada, i sada najmoćniji vojni helikopter na svijetu, stajali su između 1,5 i 2 milijuna dolara po komadu, a kalašnjikovi su stizali po cijeni od po 134 dolara. Posao u koji je bio uključen Zubakov Winsley i koji je bio dogovoren i plaćen putem pokojnog ministra obrane Gojka Šuška, te RH Alana, koštao nas je nešto manje od 100 milijuna američkih dolara.

Napominjem i smatram važnim reći da sam uradak oko naoružavanja Hrvatske vojske izradio profesionalno, nepristrano na temelju podataka i činjenica iz prve ruke. Za izradu ovoga uratka koristio sam se i svojim bilješkama iz Domovinskog rata. Svjedok sam i akter svih tih događanja iz prvih redova. Podsjećam da sam 1990. radio na ustrojavanju Ministarstva obrane.

Radio sam na ustrojavanju Hrvatske vojske, bio sam predsjednik radne skupine koja je u lipnju izradila Plan obrane, Plana uporabe oružanih snaga i Plan osvajanja vojarni “JNA” ( skupinu je imenovao predsjednik Tuđman i Vlada u svibnju 1991.). Predsjednik Tuđman je te strateške dokumente donio početkom srpnja 1991. godine. Jednako tako bio sam jedan od četiri ovlaštene osobe za primanje prebjega iz “JNA” u Hrvatsku vojsku.

U čemu je problem?

Mnogi će se nakon čitanja ovog mog uratka upitati u čemu je problem da toliki novac dan Ukrajini nije postigao planirani cilj. Zapad je do sada , Ukrajini dao više od 246 milijardi dolara vrijedne pomoći i oružja, a Ukrajina je realno u kritičnoj situaciji. Zelenskij, ukrajinski predsjednik, stalno optužuje Zapad da malo daje, da daje nedovoljno. Te njegove teze prenose i mnogi naši “novokomponirani hibridni” vojni analitičari.

Svijet je u dobu nekontroliranog naoružanja: Stručnjak uputio važno upozorenje šefovima država

Zovem ih tako, jer nitko od njih nije sudjelovao u bitnim  dijelovima ustrojavanju Hrvatske vojske i obrambenog sustava Hrvatske. S druge strane mi smo se uspjeli naoružati nužnim naoružanjem i pribaviti nužnu vojnu opremu za nešto manje od 100 milijuna dolara te izvesti briljantne vojno redarstvene oslobodilačke operacije. O ovoj temi se šuti u javnosti, puno je razloga tome. Nastavak slijedi.

hrvatski-fokus.hr