Zadnji komentari

HDZ zanemario komemoraciju komunističkih žrtava u Vrgorcu: Partizanski zločin se ne zaboravlja

Pin It

Svetom misom zadušnicom koju je predvodio fra Josip Repeša, biokovski dekan i vrgorski župnik, obilježena je 82. godišnjica stradavanja 33 Vrgorčana od strane partizana prilikom njihova prvog ulaska u grad, što  neki povijesni izvori zovu prvim oslobođenjem grada.

Nakon mise, povorka sjećanja krenula je od župne crkve Navještenja Blažene Djevice Marije do mjesta zločina na Žbarama, gdje su položeni cvijeće i zapaljene svijeće za sve žrtve.

Osim rodbine stradalih, u povorci je sudjelovao i gradonačelnik Mile Herceg (NLM), dok predstavnici HDZ-a, najjače oporbene stranke, nisu bili prisutni, što je izazvalo niz komentara. Predstavnici SDP-a, koji nemaju zastupnika u Gradskom vijeću, već godinama ignoriraju obilježavanje ovog događaja, prenosi Slobodna Dalmacija.

Partizani strijeljali 33 osobe

Ovaj događaj iz Drugog svjetskog rata ostavio je duboke rane i traume na nekoliko generacija Vrgorčana. Prilikom ulaska u Vrgorac 15. lipnja 1942. godine, partizani su po unaprijed napravljenom popisu pritvorili i strijeljali 33 osobe, od kojih je samo jedna preživjela.

Žrtve nisu bili suradnici fašističkog režima, ni političari, već imućni i ugledni građani, među kojima je bilo i devet žena. Tijekom poratne Jugoslavije o ovom događaju nije se smjelo govoriti i nije postojalo spomen-obilježje za žrtve. Tek s dolaskom demokratskih promjena 1993. godine, pokrenuta je inicijativa za postavljanje spomenika i održavanje komemoracije.

dnevno.hr