Zadnji komentari

Tko su suci koji su feštali sa Kerumom?

Pin It

Image result for kerum fešta suci

Osim uzajamne glasačke podrške, Sessu i Mratovića povezala je nimalo slučajna cehovsko-politička bliskost: dok je Sessa predsjednik sudačke organizacije na nacionalnoj razini, Mratović je u doba svoje selidbe iz Općinskog u Županijski sud bio šef regionalne ispostave Udruge hrvatskih sudaca u Dalmaciji.

Koncem siječnja okupilo se društvo s malog nogometa kako bi proslavili rođendan nekadašnjeg Hajdukova prvotimca Ivice Mornara koji ih je pozvao u konobu Pršut. I ne bi u tome bilo ništa neobično da se na popisu gostiju uz splitskog poduzetnika i političara Željka Keruma ondje nije zatekao niz sudaca oko kojih se digla prašina u javnosti.

Jedan od tih sudaca jest i sudac Bruno Klein, predsjednik Županijskog suda u Splitu te jedan od sudaca koji su se u javnosti isticali u vrijeme kada se vodila polemika o objavi imovinskih kartica sudaca. ”Nije problem imovinska kartica, problem može biti adresa prebivališta suca, obitelji ili bliske obitelji, a onda to netko može iskoristiti u negativnom kontekstu“, tvrdio je svojedobno Klein. U vrijeme dok se kandidirao za predsjednika splitskog Županijskog suda u medijima se problematiziralo to što kao predsjednik Sudačkog vijeća u svojem mandatu nije bio u stanju dovršiti postupak davanja mišljenja za kandidate koji su se javili za suce Županijskog suda u Splitu koji je u tom periodu vapio za sucima.

Postavljalo se pitanje može li Klein voditi sud uz gomilu neriješenih predmeta. Zanimljivo, kao predsjednik sudačkog vijeća, Klein nije dao pozitivno mišljenje dotadašnjem predsjedniku županijskog suda, sucu Marijanu Miletiću da bi se, pošto Miletić nije ponovno izabran, kandidirao sam Bruno Klein. Drugim riječima, Klein daje negativno mišljenje predsjedniku koji ga je godišnjim rasporedom poslova stavio na mjesto predsjednika uskočkog odjela, da bi mu Klein  vratio negativnim mišljenjem i kandidirao se za predsjednika Županijskog suda u Splitu.

Uz njega, na ovoj rođendanyskoj zabavi nazočio je i predsjednik Upravnog suda u Splitu Silvio Čović na čijem su se sudu riješavali ili se riješavaju brojni atraktivni predmeti poput primjerice koncesije za Zlatni rat, prijepora oko Centra za gospodarenje otpadom U Lećevici, golfa na Srđu ili pak poništenja izbora Nelle Slavice za ravnateljicu NP Krka.

Splitski sudac sa Županisjkog suda Miho Mratović još je jedan od gostiju s ove fešte. Mratović je inače svojedobno bio u prilici da za svojega mandata u DSV odlučuje u sudskim kadrovima zajedno s koelgicom Lucijom Čimić i kolegom Đurom Sessom, bilo je to doduše davne 2005. godine. Do te je godine Sessa bio sudac zagrebačkog Županijskog suda, a postavši članom DSV-a pa i njegovim solidarnim glasanjem lansiran je na Vrhovni sud, doik je ušavši u DSV Mratović, sa splitskog Općinskog suda prešao na Županijski sud.

Osim uzajamne glasačke podrške, Sessu i Mratovića povezala je nimalo slučajna cehovsko-politička bliskost: dok je Sessa predsjednik sudačke organizacije na nacionalnoj razini, Mratović je u doba svoje selidbe iz Općinskog u Županijski sud bio šef regionalne ispostave Udruge hrvatskih sudaca u Dalmaciji.

I na koncu Tomislav Zlodre s Općinskog suda u Splitu također se našao među ovim zanimljivim društvom.

7dnevno