Zadnji komentari

Trump 6. siječnja održava konferenciju za novinare: Pobuna se dogodila na izborni dan, a ne ispred Kapitola

Pin It

Donald Trump Again Voices Support for COVID-19 Vaccines | PEOPLE.com

Bivši američki predsjednik Donald Trump najavio je da će održati konferenciju za novinare 6. siječnja kako bi obilježio prvu godišnjicu prosvjeda zbog rezultata predsjedničkih izbora 2020. na Capitol Hillu. Konferencija će se održati u Trumpovom klubu Mar-a-Lago na Floridi.

Događaj će se održati u isto vrijeme kada predsjednik Joe Biden i predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi planiraju obilježiti godišnjicu prosvjeda, odnosno prema njima “pobunu” koja je toga dana prijetila demokraciji.

Trump je u priopćenju rekao da će se usredotočiti na “namještene” predsjedničke izbore 2020. te je dodao da se pobuna zapravo dogodila na dan izbora, 3. studenog 2020.

“Zapamtite, pobuna se dogodila 3. studenog, bio je to potpuno nenaoružani prosvjed zbog namještenih izbora koji se održao 6. siječnja”, napisao je Trump, pozivajući se na dokaze o prijevari birača u Pennsylvaniji, Arizoni, Georgiji, Wisconsinu i Michiganu.

Podsjetimo, prosvjednici uvjereni u izbornu prijevaru, probili su policijsku zaštitu i dospjeli u prostorije zgrade američkog Kapitola, središte Kongresa.

Zastupnici Zastupničkog doma u to su vrijeme održavali sjednicu na kojoj se raspravljalo o izbornim nepravilnostima i potvrdi izborne pobjede Demokrata Joea Bidena. Došlo je do sukoba s policijom, a u neredima je četvero ljudi poginulo, a 52 je uhićeno. Opsada je trajala oko tri i pol sata, nakon čega su prosvjednici potisnuti, a Kongres očišćen.

Neki od prosvjednika su čak su ušli u prostorije Senata, no to nije prvi put da su građani probili blokadu i ušli u američki Kapitol, zgradu koja simbolički predstavlja srce američke demokracije. Unatoč tome desetine prosvjednika se i danas nalazi u pritvoru bez da su protiv njih podignute optužnice zbog čega Trumpovi pobornici optužuju Demokrate za držanje političkih zatvorenika.

U Kapitol provaljeno šest puta u povijesti

Iako je početna izgradnja Kapitola počela 1793. godine, zgrada je proširena i modificirana puno puta, a nekoliko je navrata u njoj aktivirana bomba.

Britanska je vojska napala Washington tijekom rata koji je započeo 1812., a 2. srpnja 1915. godine, prije no što su SAD ušle u Prvi svjetski rat, njemački profesor Eric Muenter aktivirao je bombu u prihvatnoj sobi američkog Senata.

Dana 1. ožujka 1954., četvorica portorikanskih nacionalista, iz poluautomatskih pištolja s balkona za posjetitelje ispalilo je ukupno 30 metaka, a U ožujku 1971. radikalna ljevičarska domaća teroristička skupina ‘Weather Underground’ aktivirala je bombu u prizemlju američkog Kapitola.

U studenom 1983. ljevičarska teroristička skupina ‘Oružani otpor’ preuzela je odgovornost za detoniranje bombe ispred ureda Roberta Byrda, te konačno 24. srpnja 1998. Russell Eugene Weston, Jr., upada u Kapitol te iz nepoznatih motiva otvara vatru, usmrtivši dvojicu policajaca Kapitola.

Izvor: narod.hr