Zadnji komentari

Mladen Pavković: Branitelji Varaždina su zaslužili najviša ratna odličja!

Pin It

Dan oslobođenja Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije, 22.rujna, i ove je godine dostojanstveno obilježen. Naime, varaždinski branitelji dali su izniman doprinos u stvaranju hrvatske države. Među ostalim, doslovce su istjerali iz grada iznimno jake snage zločinačke JNA, na čijem  je čelu bio ratni zločinac Vlado Trifunović, kojeg su pojedinci ala Radimir Čačić kasnije željeli zaštititi.

A po riječima mr.sc. Stjepana Adanića, koji je u vrijeme kad je trebalo obnašao dužnost ratnog gradonačelnika, i aktivno sudjelovao u obrani Varaždina, ali i drugih krajeva Hrvatske, nakon predaje 32.korpusa zločinačke JNA, varaždinski ratnici su osvojili bogati plijen, koji je te1991. i te kako dobrodošao u borbi protiv velikosrpske agresije.

- Zločinačka JNA je u to vrijeme ostala bez više od sedamdesetak tenkova, pedesetak oklopnih  transportera, većeg broja  borbenih oklopnih vozila, topova, minobacača, nekoliko stotina tona streljiva i koje čega drugog. Bila je to naša prvorazredna pobjeda, a zahvaljujući kojoj je uz ostalo  osnovana i prva  hrvatska  tenkovsko-mehanizirana brigada – prisjeća se Adanić, koji je bio i prvi predsjednik Kriznog štaba  u kojem su uz njega još bili:  Čedomir Cesarec,  Ivan Bakarić,  Anđelko Koprek, Milan Lacković, Vladimir Matjačić  i Krešimir Čop.

Nu, među varaždinske  hrvatske branitelje jedno se vrijeme „uguravao“ i bivši propali političar Radimir Čačić na što su oni koji su uistinu branili grad iznimno ogorčeni.

- Zar su i babe počele voditi rat!? Baš to je rekao Čačić kad je došao u prostor štaba te se ponudio  za prijevoz Čedomiru Cesarcu, kazala je i sama sudionica Varaždinskih dana rata dr. Dubravka Margeta- Ostoić, za Varaždinske vijesti te dodala: Čačić uopće nije bio član Kriznog štaba Varaždina, niti je u rujnu 1991. imao bilo kakvu dužnost. Za njega se u ratu ne bi ni znalo da nije kao jedna od lokacija  štaba  odabran podrum Coninga,čija je zgrada  jedina bila novogradnja u centru Varaždina s kvalitetnim podrumskimatomskim skloništem. On nije samo veliki materijalista, koji ide za poslovima, nego je i narcisoidna  osoba pa se tako predstavlja kao ključna osoba u oslobođenju Varaždina, a u stvari nije napravio mnogo za oslobođenje ovog grada – tvrdi dr.  Dubravka Margeta- Ostoić.

Međutim, svi se slažu da Varaždinski dani rata nisu dosad dobili mjesto u povijesti stvaranja hrvatske države koje zaslužuju. Čak i prvi hrvatski predsjednik i utemeljitelj RH dr. Franjo Tuđman često je isticao zasluge Varaždinaca – čuli smo i od Stjepana Adanića, (na fotografiji Ivice Dolenca),koji je mišljenja da bi svi sudionici ratnih zbivanja u ovom gradu trebali dobiti najviša ratna odličja, jer su uz ostalo  naoružali i Hrvatsku vojsku i policiju.

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.)