Zadnji komentari

Knjiga „Sjeme zla“ Rupića i Culeja najbolja na natječaju „Bili smo prvi kad je trebalo“

Pin It

Knjiga „Sjeme zla“ prof. Mate Rupića (pomoćnik ravnatelja Hrvatskog-memorijalno dokumentacijskog centra) i Steve Culeja (priređivača) pobijedila je na tradicionalnom natječaju Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.), kao najbolja knjiga  na temu hrvatskog obrambenog Domovinskog rata „Bili smo prvi kad je trebalo“ za 2023. godinu.

Knjiga je objavljena u vlastitoj nakladi Steve Culeja, hrvatskog branitelja i bivšeg saborskog zastupnika, a u njoj se otkrivaju brojne nepoznanice hrvatske ratne tragedije iz Borova Sela, kad su2. svibnja 1991. srpski i ini agresori na mučki način ubili 12 hrvatskih redarstvenika, među kojima i brata priređivača.

To je odlučilo Povjerenstvo od sedam hrvatskih branitelja  i dragovoljaca Domovinskog rata.

Inače, na natječaj, koji se kontinuirano organizira od 2000 godine, pristiglo je 15 knjiga, a jedan od ciljeva je i taj da se potakne hrvatske branitelje i stradalnike da sami pišu i objavljuju knjige u svezi stvaranja hrvatske države.

Povjerenstvo je posebno pohvalilo knjigu prof. dr. dr. sc. Miljenka Brekala „Paradržava – Republika Srpska Krajina“, koji je već ranije (2018.) na ovom natječaju bio nagrađen za jednu također važnu knjigu iz Domovinskog rata, dok su pohvaljene i knjige „“Maslenica Jasenice“, koju je Općina Jasenica objavila povodom 30. obljetnice Operacije Maslenica, te roman Marijana Mandića iz Mostara „Ideologija“ (nakladnik DHK HB).

Zadnjih godina ovu su književno-publicističku nagradu za svoje knjige dobili: Rahim Ademi, Vlado Košić i Ivan Tolj, Josip Palada i Michael Palaich, Andrija Hebrang, Ante Nazor i Tomislav Pušek i drugi.

Svečana dodjela priznanja – Velike zlatne plakete - bit će 11. listopada 2023. u dvorani udruge Specijalne policije  Domovinskog rata RH u Zagrebu.

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.)