Zadnji komentari

Mladen Pavković predlaže da se jedan školski sat posveti – Josipu Joviću!

Pin It

Iz tiska je izašlo drugo izdanje knjige Mladena Pavkovića – „Josip Jović – Junak hrvatskog Domovinskog rata“ .

Knjiga, koja je svojedobno bila promovirana i u Aržanu, rodnom mjestu prvog poginulog hrvatskog redarstvenika u obrambenom Domovinskom ratu, donosi pregršt činjenica i zanimljivosti o ovom hrvatskom Junaku

kojem je na poticaj autora knjige na obiteljskoj kući postavljena i spomen-ploča.

- Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.(UHBDR91.), u čijoj je nakladi i objavljena knjiga,  i ove godine  predlaže  da se u četvrtak, 31. ožujka, u svim gradovima i mjestima podno spomen obilježja iz Domovinskog rata zapale svijeće, u znak sjećanja na  prvog poginulog hrvatskog branitelja, Junaka hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata. Naime, mladi Jović (Aržano kod Imotskog, 21. studenoga 1969.- Plitvice, 31. ožujka 1991.), kao hrvatski redarstvenik, poginuo je  od srpskog metka u Nacionalnom parku Plitvice na "Krvavi Uskrs". Ubili su ga – iz zasjede. Bila je to akcija hrvatskih redarstvenika, specijalaca kad su tog 31. ožujka svim silama krenuli  razbiti pobunjene srpske teroriste, koji su zauzeli Nacionalni park, istjerali domaće i strane turiste te ovaj dio Hrvatske željeli proglasiti "srpskim" teritorijem, tzv. Krajinom.. Hrvatski specijalci su uspješno okončali ovu akciju u kojoj je uhićeno i 29 srpskih terorista, među kojima je  bio i ratni zločinac Goran Hadžić, koji je ubrzo nakon toga (kako i zašto?) pušten na slobodu te postao jedan od glavnih kolovođa srpske pobune u istočnom dijelu Hrvatske, koja je nekoliko godina, pod nazivom "Krajina", bila pod četničkom okupacijom -kazao je Pavković, inače autor i brojnih drugih knjiga vezanih uz stvaranje hrvatske države.

Ovime bi još dodali da je  žalosna činjenica da mladi, poglavito u školama, vrlo malo znaju o prvoj žrtvi Domovinskog rata, pa je i  Pavkovićev prijedlog da se uoči 31. ožujka,  jedan školski sat posveti ovoj nevinoj hrvatskoj žrtvi, koja je dala život za slobodnu, samostalnu i neovisnu hrvatsku državu, odnosno da se na tom satu podsjeti i  na početak hrvatskog obrambenog Domovinskog rata – da se ne zaboravi.

UHBDR91.